Transport Online - Advocaat van Ans Boersma: mijn cliënte is alles kwijt

 


Advocaat van Ans Boersma: mijn cliënte is alles kwijt

Advocaat van Ans Boersma: mijn cliënte is alles kwijt
18-01-2019 23:00 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Ans Boersma, de correspondente van het Financieele Dagblad die donderdag Turkije werd uitgezet, is extreem van slag geweest door de plotselinge gebeurtenissen. "Ze was van de ene op de andere dag alles kwijt. Ze heeft niet eens haar persoonlijke spullen uit haar huis mee mogen nemen. Ook de massale media-aandacht wordt door haar als heel heftig ervaren", zegt haar advocaat Maarten Pijnenburg.

Boersma, die tijdelijk onderdak heeft gevonden bij vrienden, is inmiddels "wat aan de beterende hand", zegt de advocaat. Wel werd zij vrijdag volledig overvallen door de mededeling dat de krant alle banden met haar verbreekt. Daarover is ze diep teleurgesteld, meldt haar advocaat.

Hoofdredacteur Jan Bonjer van het FD liet eerder op vrijdag weten dat de freelancer Boersma op drie momenten heeft nagelaten om informatie aan de krant door te geven. Onder meer over de relatie die ze had met een Syriër die later in Nederland werd aangehouden op verdenking van deelname aan de terroristische terreurorganisatie Jabhat al-Nusra.

Boerma vindt dat ze niks verkeerd heeft gedaan. Advocaat Pijnenburg: "Mijn cliënte heeft een aantal jaren geleden een kortdurende relatie gehad met een vriend, die afkomstig was uit Syrië. Gedurende haar relatie had zij geen enkele aanleiding te veronderstellen dat deze persoon banden zou hebben gehad met een terroristische organisatie. De FD-hoofdredacteur verwijt haar dat zij tot driemaal toe nalatig is geweest deze informatie aan de hoofdredactie te verstrekken. Alle drie de genoemde momenten lagen na het verbreken van de relatie en voordat cliënte enig vermoeden kon hebben dat er sprake zou kunnen zijn van banden met een terroristisch netwerk", aldus de raadsman.

Boersma vindt verder dat de verontwaardiging van het FD zich zou moeten richten op de Nederlandse politie, "die door -zo lijkt het vooralsnog- informatie over haar te delen met de Turkse autoriteiten, het leven en de toekomst van de voor het FD werkzame journaliste ernstig in gevaar heeft gebracht", aldus Pijnenburg.

Komende week zal de politie haar verhoren, omdat ze wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Zo zou zij de ex-vriend aan valse papieren hebben geholpen. Boersma herkent zich daar helemaal niet in. Het verhoor vindt ergens komende week plaats. "Wanneer precies wordt maandag bepaald", aldus Pijnenburg.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,589
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden