FD verbreekt banden met journaliste Ans Boersma

FD verbreekt banden met journaliste Ans Boersma
18-01-2019 18:47 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 19:25 uur] Het Financieele Dagblad (FD) verbreekt de banden met journaliste Ans Boersma, die donderdag Turkije werd uitgezet. Dat meldt de hoofdredactie op de site van de krant. Het FD concludeert dat Boersma "nalatig is geweest in de informatie die zij aan de hoofdredactie heeft verstrekt".

Het FD heeft naar aanleiding van haar uitzetting enkele "intensieve gesprekken" met haar gehad.

"Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt haar van valsheid in geschrifte. Turkije liet weten dat Boersma is uitgezet omdat zij banden zou hebben met de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra. In de gesprekken met het FD in de afgelopen dagen heeft Ans Boersma onvoldoende duidelijkheid kunnen verschaffen over haar rol", aldus de hoofdredactie.

Volgens de krant heeft ze wel gezegd dat de verdenking tegen haar vermoedelijk verband houdt met de relatie die zij tot de zomer van 2015 heeft gehad met een Syriër. Die is afgelopen najaar in Nederland gearresteerd op verdenking van deelname aan de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra.

De voorlopige conclusie die het FD trekt, is dat Boersma drie keer heeft nagelaten om informatie aan de krant door te geven. Zo is haar eind 2016 nadrukkelijk gevraagd waarom ze zich in Turkije wilde vestigen. Boersma ontkende dat daar persoonlijke motieven, zoals een relatie, aan ten grondslag lagen, schrijft de hoofdredactie.

Ook op andere momenten, toen haar ex-partner in de publiciteit kwam, had Boersma dat moeten melden, vindt het FD. "De hoofdredactie is diep teleurgesteld over haar nalatigheid. De vertrouwensrelatie is hierdoor ernstig geschaad. Om deze reden heeft het FD vrijdag aan Ans Boersma meegedeeld dat zij niet meer voor ons kan werken."

Boersma schreef in de afgelopen twee jaar zo’n 45 artikelen voor het FD. De krant ziet op dit moment geen reden om aan te nemen dat de verslaggeving inhoudelijk onjuist is of om een andere reden niet voldoet aan de journalistieke standaarden die het dagblad hanteert. "Ans Boersma heeft voor het FD niet geschreven over de oorlog in Syrië of vluchtelingen. Haar opdracht als correspondent was om zich met name te richten op economische en politieke onderwerpen." Op de FD-website staat boven een oud artikel met als kop 'VN maandag bijeen over Turkse inval Syrië' de mededeling dat de krant op 18 januari 2019 de banden met correspondente Ans Boersma heeft verbroken.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden