Transport Online - VVN: Uber moet aan regels gewone taxi voldoen

VVN: Uber moet aan regels gewone taxi voldoen

VVN: Uber moet aan regels gewone taxi voldoen
18-01-2019 10:26 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Uber-chauffeurs moeten aan dezelfde regels voldoen die gelden voor gewone taxichauffeurs. Dat vindt Veilig Verkeer Nederland. De organisatie vindt het aantal ongelukken dat met Uber-taxi's plaatsvindt, te hoog.

"Vier doden in zes weken tijd met Uber-chauffeurs! Tel daarbij het aantal ernstige en bijna-ongevallen op en je hoeft echt geen professor te zijn om te concluderen dat het tot hier en niet verder is'', aldus woordvoerder Rob Stomphorst in De Telegraaf.

"Deze bestuurders worden met hele scherp concurrerende prijzen betaald per rit en om een beetje geld te verdienen moeten ze heel wat rijden om brood op de plank te krijgen. Dat vertaalt zich in hard en onverantwoord rijgedrag.'' Volgens Stomphorst gaat het vaak om jonge, onervaren chauffeurs."Bovendien is het bizar dat de eisen voor Uber-chauffeurs veel minder hoog zijn, terwijl ze hetzelfde werk doen als taxichauffeurs die in een stad als Amsterdam zijn aangesloten bij een zogenaamde Toegelaten Taxi Organisatie (TTO).''

Uber zegt in een reactie dat het zich aan dezelfde wettelijke eisen moet houden als TTO's. "Onze rijtijdlimiet is zelfs strenger dan in de voorschriften staat. Onze chauffeurs mogen in 24 uur tijd maximaal 12 uur rijden. Als ze die limiet hebben bereikt, worden ze automatisch uitgelogd en kunnen ze 10 uur lang niet inloggen'', aldus een woordvoerster. Het bedrijf maakt zich zorgen over de ongelukken en kijkt of er meer maatregelen nodig zijn.

Afgelopen weekend kwam een 24-jarige fietsster om het leven door een aanrijding met een taxi van Uber op een kruising in Amsterdam-West. Op 3 januari overleden twee mensen door een aanrijding op de A9 bij Badhoevedorp. Ze waren met pech stil komen te staan op de weg en stapten uit, waarna ze werden geraakt door een taxi. De chauffeur had cannabis gebruikt. In december stierf een voetganger door een aanrijding met een taxi op de Rozengracht in Amsterdam.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,280

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions