Transport Online - OM schikt met Rederij Holland Maas Scheepvaart Beheer II voor slopen schip in India

OM schikt met Rederij Holland Maas Scheepvaart Beheer II voor slopen schip in India

OM schikt met Rederij Holland Maas Scheepvaart Beheer II voor slopen schip in India
17-01-2019 17:03 | Algemeen | auteur Redactie

AMSTERDAM - Rederij Holland Maas Scheepvaart Beheer II (HMSB II B.V.) betaalt een transactie van 780.000 euro voor de verdenking van het illegaal overbrengen van afval naar India. Daarnaast treft het Openbaar Ministerie een schikking met HMSB II B.V. voor een bedrag van ongeveer 2.200.000 euro; het bedrag dat de reder volgens het Openbaar Ministerie met de overbrenging zou hebben verdiend.

Het onderzoek

Uit onderzoek is het vermoeden ontstaan dat de eigenaar, Holland Maas Scheepvaart Beheer II B.V., in 2013 een schip genaamd HMS Laurence, heeft overgebracht naar India in strijd met de Europese Verordening betreffende de overbrenging van afvalstoffen (EVOA). Volgens het Openbaar Ministerie dient het schip als (gevaarlijk) afval te worden aangemerkt.

EVOA

Voor de overbrenging van afval vanuit de Europese Unie geeft de EVOA regels. Die regels houden onder meer in dat gevaarlijk afval niet mag worden vervoerd naar landen zoals India, waarop het OESO-besluit niet van toepassing is. De overheid ziet toe op naleving van de EVOA.

Passende afdoening

De directie van Holland Maas Scheepvaart Beheer is een voorstander van duurzaam en milieubewust handelen en realiseert zich dat het laten stranden van een schip op de kust van India teneinde het daar te laten slopen daar niet in past. Zij wil blijk geven maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Om die reden heeft zij aangegeven niet alleen  maatregelen te treffen om te voorkomen dat in de toekomst wordt gehandeld in strijd met de EVOA, maar heeft zij tevens aangeboden de maximale boete te betalen en de volledige verkoopopbrengst van het schip over te dragen aan het Openbaar Ministerie.

‘Duurzaam en milieubewust handelen moet wereldwijd de norm worden’. Met het gedane aanbod ter afhandeling van de strafzaak aan het Openbaar Ministerie heeft HMSB II willen tonen deze norm te onderschrijven.

Het Openbaar Ministerie ziet dit aanbod  als een passende afdoening van de zaak en heeft om die reden het aanbod aanvaard.

Het strafrechtelijk onderzoek heeft geen bewijs opgeleverd dat individuele personen een strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,656
Diesel1,301

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions