'Syrische ex Ans Boersma in Nederland aangehouden'

'Syrische ex Ans Boersma in Nederland aangehouden'
17-01-2019 16:49 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De uitzetting van Ans Boersma uit Turkije heeft mogelijk te maken met de relatie die ze tot de zomer van 2015 had met een Syriër die eind vorig jaar in Nederland is gearresteerd. Dat denkt de journaliste zelf, laat de hoofdredactie van Het Financieele Dagblad donderdagmiddag weten in een verklaring op de website van de krant. De ex zou zijn aangehouden omdat hij lid was geweest van de Syrische terreurorganisatie Jabhat al-Nusra.

Boersma stond sinds 4 december gesignaleerd bij de marechaussee, aldus de verklaring. Op 21 december kwam ze op Schiphol aan, op 3 januari vertrok ze vanaf Schiphol naar Istanbul. Bij de paspoortcontroles werden er geen vragen gesteld. "Op 5 januari heeft Turkije een 'ban' op Boersma’s paspoort ingesteld. Dit was de reden dat zij woensdag 16 januari bij haar bezoek aan de Turkse immigratiedienst werd meegenomen naar een politiebureau in Istanbul'', meldt het FD.

De reden van de signalering is volgens de krant onduidelijk. Donderdag heeft ,,de marechaussee Ans enkele vragen gesteld, maar zij is geen verdachte, niet aangehouden en kan vrij gaan en staan waar ze wil, zo werd Ans verteld''.

Eerder donderdag werd bekend dat justitie in Nederland in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme informatie over de journaliste heeft verstrekt aan de Turkse autoriteiten. Dat gebeurde onlangs.

"De FD-hoofdredactie wil volledige opheldering van het ministerie van Justitie en het ministerie van Buitenlandse Zaken hoe het kan dat gegevens van een Nederlandse journalist op deze manier met Turkse opsporingsdiensten worden gedeeld, zonder dat dit bekend is bij Buitenlandse Zaken.''

Boersma werkt sinds februari 2017 voor het FD.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,762
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden