Clicky

 
Transport Online - Wiebes: snel aan de slag met schade Groningen

Wiebes: snel aan de slag met schade Groningen

Wiebes: snel aan de slag met schade Groningen
16-01-2019 20:02 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Groningers met aardbevingsschade als gevolg van de gaswinning moeten dit jaar echt gaan merken dat er meer vaart komt in de schadeafhandeling. Dat heeft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) gezegd tijdens een debat met een kritische Tweede Kamer, die snel resultaten wil zien van de bewindsman.

Volgens Wiebes was 2018 "een beleidsjaar''. Zo is besloten de gaskraan op termijn helemaal dicht te draaien en is de manier waarop de schade wordt afgehandeld grondig op de schop genomen. De minister erkende dat de mensen in Groningen daar nog weinig van zullen hebben gemerkt. Dit jaar komt in het teken te staan van de uitvoering van alle plannen, beloofde hij.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Wiebes meer haast maakt met de afhandeling van schade en de versterking van onveilige woningen. Ook de coalitiepartijen dringen daar op aan. "Het beeld is dat iedereen op iedereen wacht'', zei CDA-Kamerlid Agnes Mulder. "Ik ben daar klaar mee.''

Wiebes zei open te staan voor suggesties om het proces te versnellen. Maar hij waakt wel voor al te hoog gespannen verwachtingen. "Zoals we allemaal weten is uitvoering nog weerbarstiger dan beleid maken.'' Hij hamerde ook op het belang van zorgvuldigheid, en merkte op dat die niet altijd hand in hand gaat met snelheid.

De minister gaat met de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen overleggen over het voorstel van de Kamer om aardebevingsschade tot 10.000 euro direct door aannemers te laten herstellen, zonder tussenkomst van de inspectie.

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee drong opnieuw aan op een parlementaire enquête over de manier waarop de overheid is omgegaan met aardbevingsrisico's als gevolg van de gaswinning. Hij kreeg bijval van de andere linkse oppositiepartijen. De coalitiepartijen dragen het idee een warm hart toe, maar vinden het nu nog te vroeg. De veiligheid in Groningen moet nu voorrang krijgen, aldus D66'er Matthijs Sienot.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,926
Diesel1,895

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden