Transport Online - 'Supermaan' maandag goed te zien

'Supermaan' maandag goed te zien

'Supermaan' maandag goed te zien
16-01-2019 10:09 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De totale maansverduistering maandag is waarschijnlijk goed te zien omdat er veel opklaringen worden verwacht. Wel is het door de matige vorst erg koud om deze 'supermaan' buiten te bekijken, zo waarschuwt Weeronline.

Wie de maansverduistering goed wil zien, moet een plek uitzoeken met vrij zicht naar het westen. Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde.

Omdat de maan relatief dicht bij de aarde staat wordt deze maansverduistering ook 'supermaan’ genoemd. De verduistering begint om 3.30 uur en rond 5.40 uur is de maan geheel verduisterd.

Een uur

Rood zonlicht dat langs de aarde scheert en wordt afgebogen door de aardatmosfeer valt nog wel op de maan, waardoor de maan een rode gloed krijgt. Daarom wordt deze maan ook wel 'bloedmaan' genoemd, zo legt Weeronline uit.

De totale verduistering duurt ruim een uur. Vanaf circa 6.45 uur begint direct zonlicht weer op de maan te schijnen en rond 8.50 uur eindigt de maansverduistering.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions