EU wil Oekraïneverdrag wijzigen om exportkip

EU wil Oekraïneverdrag wijzigen om exportkip
15-01-2019 18:16 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De EU-landen willen het associatieverdrag met Oekraïne aanpassen vanwege een maas in de wet. Daardoor exporteert het land veel meer kip naar Europa dan gewenst. De Europese Commissie gaf eerder al aan niet blij te zijn met de tariefvrije import van Oekraïens kippenvlees en gaat daarover nu in gesprek met Kiev.

VVD-Europarlementariër Jan Huitema en zijn CDA-collega Annie Schreijer-Pierik trokken vorig jaar aan de bel vanwege de economische schade voor Europese kippenbedrijven. In de eerste zes maanden van vorig jaar exporteerde Oekraïne 25 miljoen kilo kippenvlees naar de EU.

Dat kan en mag zonder heffingen of quota omdat kippenborsten met een stukje vleugel worden afgesneden. Die worden vervolgens in de EU tot filets verwerkt en mogen dan als Europees product worden verkocht. De EU wil daar nu een stokje voor steken door op het betreffende vlees wel heffingen te leggen.

Huitema is heel blij dat wordt gekeken naar aanpassing van het verdrag. ,,De huidige situatie is niet uit te leggen aan Nederlandse pluimveehouders die vol inzetten op dierenwelzijn en uit de markt geconcurreerd worden door Oekraïense kip die niet aan de dezelfde standaarden voldoet.’’NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden