Clicky


Onterecht beroep op kleine lettertjes door verzekeraar

Onterecht beroep op kleine lettertjes door verzekeraar
14-01-2019 16:34 | Juridische Column | auteur Jonatan Faas

DE WESTEREEN - Verzekeraars doen met liefde een beroep op de kleine lettertjes in polisvoorwaarden, maar regelmatig is de afwijzing van een claim ten onrechte.

Een man heeft een vaartuig met de naam ‘Sven’ gekocht voor € 79.000,--. Gelijktijdig heeft hij een verzekering afgesloten bij Yachtrisk. Op een dag rook de man dieselolielucht op de boot. Op de bodem van de kajuit bleek olie te staan. Een expert komt tot de conclusie dat achtergebleven schroeven, boorkrullen en ander vuil hebben geresulteerd in het doorcorroderen van de tank, waardoor dieselolie is weggelopen.

Yachtrisk heeft de claim afgewezen met een beroep op artikel 31 lid 2 van de polisvoorwaarden waarin staat dat geen sprake is van dekking wanneer een geleidelijk proces zich voordoet zoals corrosie.

De man laat het er niet bij zitten en stapt naar de rechter.

Volgens de rechter is namelijk niet lid 2 van toepassing, maar lid 1. In deze bepaling staat dat schade als gevolg van een fout in de oorspronkelijke constructie wél onder de dekking van de verzekering valt. Uit het rapport van de expert blijkt dat achtergebleven schroeven, boorkrullen en ander vuil de lekkage hebben veroorzaakt. Het is duidelijk dat die materialen daar niet hadden moeten liggen, zodat de conclusie is dat het achterblijven van de materialen een fout bij de oorspronkelijke bouw betreft.

Dit leidt tot het oordeel dat de schade onder de dekking van de verzekering valt.

Geschreven door Jonatan Faas, advocaat bij de Haan Law