Clicky


Technisch huzarenstukje Mammoet Rallysport op rustdag in Arequipa

Technisch huzarenstukje Mammoet Rallysport op rustdag in Arequipa
13-01-2019 11:10 | Etappes | auteur Redactie

AREQUIPA - Het was zaterdag een rustdag in de Dakar Rally. Maar dat moeten we niet letterlijk zo opvatten. De rijders hebben inderdaad de nodige rust gekregen. De rest van de teamleden van Mammoet Rallysport konden vol aan de bak. "Het team heeft bergen werk verzet op deze zogenaamde rustdag", zegt een tevreden teameigenaar Martin van den Brink. "Ik ben oprecht trots op de geleverde prestaties in het bivak van Arequipa."

Na de tumultueuze vijfde etappe (ingekort wegens de hevige mist) keerde de equipe van Janus van Kasteren, Erwin van den Bosch en Frank van Hoof vrijdagnacht terug bij de serviceploeg van Mammoet Rallysport. "Vanaf dat moment zijn de monteurs bezig geweest om de truck #531 klaar te maken voor de tweede week,’’ aldus Martin. ,,We hebben alles nagekeken, gerepareerd en vervangen wat maar nodig was en mogelijk was. De monteurs hebben een dikke pluim verdiend, want de truck van Janus staat er weer optimaal geprepareerd bij voor de resterende etappes."

Volgens Martin van den Brink is het doel voor de komende week duidelijk. "We willen met Mammoet Rallysport het finishpodium halen in Lima. Daar moeten we samen alles aan doen."

‘Alle teams maken wel een keer iets mee’

Na de etappe van vrijdag, waarin Janus en zijn manschappen in een greppel terecht kwamen en uiteindelijk ruim vier uur tijd verloren, is het uitzicht op een plaats in de top tien nog allerminst verloren. In het algemeen klassement staat Janus nu 14e op precies 8 uur en 22 seconden van koploper Eduard Nikolaev. "Er kan nog veel gebeuren in de tweede week", zo weet Martin van den Brink als geen ander. "Alle teams maken in een Dakar Rally wel een keer iets mee. Wij moeten er alles aan doen om Janus optimaal te kunnen laten presteren. Dan zien we wel waar dat uiteindelijk toe leidt."

Motorblok geprepareerd voor team van Gert Huzink

Naast de volledige renovatie en preparatie van de Renault van Van Kasteren hadden de monteurs van Mammoet Rallysport nog een ‘behoorlijke uitdaging’. De technische ploeg van het rallyteam uit Harskamp haalde vrijdag en zaterdag een technisch huzarenstukje uit door het kapotte motorblok uit de truck van Martin volledig te reviseren. "Mammoet Rallysport heeft het blok uit de #506 beschikbaar gesteld aan het team van Riwald", zo maakt Martin van den Brink duidelijk.

"Vrijdag is het motorblok gedemonteerd en gereviseerd. Zaterdag is het blok in de truck van Gert Huzink gebouwd. Het is belangrijk om te proberen om ook de tweede Renault die nog in de race is ook aan de finish te krijgen. Nadat duidelijk was dat ik niet meer kon starten in verband met de schade aan de cabine was het geen probleem om het blok aan het team van Riwald beschikbaar te stellen."

Gert Huzink kreeg vrijdag te kampen met grote schade aan het motorblok. Vandaag kan de equipe van Huzink alsnog van start gaan. Ze staan als 33e op de startlijst.

Janus van Kasteren begint vanavond, hij start net voor de klok van 18.00 uur, als 11e aan de zesde etappe. De special tussen Arequipa en San Juan Marcona telt 309 kilometer. In totaal is de etappe ruim 800 kilometer.

De organisatie van de Dakar Rally heeft tijdens de rustdag overigens ook niet bepaald stilgezeten. Zo werd de Russische equipe van Andrey Karginov door de wedstrijdleiding gediskwalificeerd. De Kamaz-rijder had tijdens de vijfde etappe een toeschouwer aangereden en was na het ongeval niet gestopt.
Ook voor Ton van Genugten had de ASO nog een verrassing in petto.Maar dat was een positieve aanpassing. De Iveco-rijder kreeg de tijd terug die hij verloren had bij het helpen van Janus van Kasteren. De Brabander deed vrijdag verwoede pogingen om de truck van Mammoet Rallysport uit de greppel te halen. Van Genugten kreeg bijna een kwartier tijd terug voor zijn inspanningen en dat leverde hem prompt de etappewinst op. Dat betekent dat Van Genugten vandaag het truckersbal opent.