Transport Online - Mammoet Rallysport beperkt verlies door snel te handelen

 


Mammoet Rallysport beperkt verlies door snel te handelen

Mammoet Rallysport beperkt verlies door snel te handelen
12-01-2019 08:18 | Etappes | auteur Redactie

AREQUIPA - Janus van Kasteren heeft zijn abonnement op een klassering in de top tien niet kunnen verlengen. De equipe van Mammoet Rallysport kwam echter ongeschonden aan de finish en mag vandaag genieten van een welverdiende rustdag. "Het is jammer dat de equipe van Janus tijd heeft verspeeld. Maar ik ben tevreden dat ze zonder problemen aan de rustdag kunnen beginnen.’’

De vijfde etappe van Tacna naar Arequipa telde 519 kilometer. Die kilometers kwamen niet op de teller, want het laatste deel van de klassementsproef werd afgelast wegens een opkomende mist. De finish van de vijfde etappe is nu het meetpunt bij het ingaan van de neutralisatie. "Een goede beslissing van de organisatie. De veiligheid van de deelnemers gaat voor alles", aldus Martin van den Brink.

Janus van Kasteren, Erwin van den Bosch en Frank van Hoof openden op een voor hen vertrouwde wijze. Zonder problemen werd er een elfde tijd bij het eerste meetpunt genoteerd. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor het trio in de Renault. Maar dat liep net iets anders. "De banden werden heet. Ik wilde ze in een plas naast het rally pad proberen te koelen. Helaas maakte ik een klein foutje en kwam zodoende in een greppel terecht", zo liet Janus direct na de finish aan Martin van den Brink weten.

Voor de teameigenaar was er vervolgens volop werk aan de winkel. "Janus belde ons direct toen bleek dat de truck te vast in de greppel zat om zo maar even los te trekken. Ton van Genugten van Team De Rooy heeft het geprobeerd, maar dat lukte niet."

Hulp van Tibau en Boucou

Vervolgens trok Martin de grootste assistentie-troef uit de hoge hoed. "We hebben de Spanjaard Rafael Tibau Maynou en de Fransman Michel Boucou ingeschakeld. zij rijden de rally om teams te helpen die bij hen assistentie inhuren. Gelukkig behoren wij bij die teams. Tibau en Boucou hebben vervolgens de truck uit de greppel gekregen en zo kon Janus op weg naar de finish. Hij heeft ongeveer vier uur verloren, maar het belangrijkste is dat de truck zonder schade verder kon rijden.’’

Janus en zijn co-piloten lieten op de volgende meetpunten zien dat het foutje geen gevolgen had voor het zelfvertrouwen van de mannen van Mammoet Rallysport. Via uitstekende tussentijden, die zich lieten vergelijken met de tijden in de top tien, werd de schade beperkt gehouden.

"Direct na de finish heeft Janus mij gebeld. Hij is op weg naar het bivak in Arequipa waar wij vanaf woensdagavond zitten. Het kan nog wel even duren voordat ze binnen zijn, want ze hebben nog bijna 300 kilometer af te leggen", zo liet Martin van den Brink rond de klok van 2.00 uur (Nederlandse tijd) weten.

"In het bivak zijn wij alles aan het voorbereiden voor de rustdag. De truck krijgt dan groot onderhoud en dat vraagt om een duidelijk plan van aanpak. We gaan er alles aan doen om de rijders en de truck optimaal te prepareren voor de etappe van zondag en het restant van de Dakar Rally.’’

De zesde rit gaat zondag van Arequipa naar San Juan de Marcona. De klassementsproef telt dan 310 kilometer.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,592
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden