Winnende Kjeld Nuis gediskwalificeerd op 1000 m

Winnende Kjeld Nuis gediskwalificeerd op 1000 m
11-01-2019 16:53 | Sport | auteur ANP

COLLALBO - Schaatser Kjeld Nuis is bij de EK sprint in Collalbo op de 1000 meter gediskwalificeerd nadat hij de winnende tijd had gereden. De olympisch en wereldkampioen op deze afstand tikte na de start bij het nemen van de eerste binnenbocht een blokje weg. Dat is reglementair verboden. De jury besloot na een grondige bestudering van de tv-beelden Nuis uit de uitslag te schrappen.

Door het wegvallen van Nuis, die finishte in een baanrecord van 1.08,38, won Kai Verbij de 1000 meter. Hij reed een tijd van 1.08,97. Verbij schreef eerder op vrijdag ook de 500 meter op zijn naam. De 24-jarige sprinter van Team Reggeborgh begint met een ruime marge aan de tweede EK-dag, met opnieuw een 500 en 1000 meter op het programma.

Verbij heeft een voorsprong van 0,80 seconde op de Noor Havard Lorentzen. De nummer twee van het klassement reed op de 1000 meter de derde tijd (1.09,89). De wereldkampioen sprint kwam op de 500 meter, de afstand waarop hij olympisch kampioen is, niet verder dan de vierde tijd. Zijn landgenoot Henrik Rukke staat derde in het klassement, op 0,93 van Verbij.

Met Nuis is ook ploeggenoot Thomas Krol uitgeschakeld in de strijd om de medailles. Krol kwam in zijn rit tegen Nuis in de laatste buitenbocht ten val, waarschijnlijk door pure vermoeidheid.

Nuis ging na zijn diskwalificatie opgewonden verhaal halen bij de jury. Hij ontkende in krachtige bewoordingen dat hij met zijn schaats buiten de binnenlijn was gekomen en daardoor een blokje had aangeraakt. "Ik heb geen centimeter afgesneden, geen centimeter. Onmogelijk'', brieste hij.

Nadat Nuis besefte dat zijn uitleg bij de dienstdoende functionaris geen effect had, gaf hij hem demonstratief een hand, stak twee duimen omhoog en beende weg, maar niet voordat hij de naam van het jurylid op diens accreditatiekaart had bekeken.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,762
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden