Transport Online - Chinese en Poolse spionageverdachten opgepakt

Chinese en Poolse spionageverdachten opgepakt

Chinese en Poolse spionageverdachten opgepakt
11-01-2019 14:03 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WARSCHAU - De Poolse veiligheidsdienst heeft vrijdag een Chinees en een Pool gearresteerd op verdenking van spionage. Volgens de Poolse omroep TVP is de Chinees een werknemer van techgigant Huawei. Het Poolse kantoor van dat bedrijf is doorzocht.

"De Chinese staatsburger is zakenman die werkt in een groot elektronicabedrijf. De Pool is een persoon bekend in de wereld van cyberbusiness'', citeerde het Poolse persbureau PAP de tweede man van de veiligheidsdienst.

Huawei ligt internationaal onder een vergrootglas vanwege vermeende te innige banden met de Chinese staat. Netwerkapparatuur van de elektronicagigant zou gebruikt kunnen worden voor spionage door China, stellen onder meer de Verenigde Staten.

In het verlengde daarvan is Peking in een strijd met Canada verwikkeld over een topvrouw van Huawei, Meng Wanzhou. Zij is in het Noord-Amerikaanse land opgepakt op verzoek van de VS. Washington wil haar uitlevering om haar te berechten voor schending van het handelsembargo tegen Iran. Chinese veiligheidsdiensten pakten vervolgens diverse Canadezen op.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag "zeer verontrust'' te zijn door de berichten uit Polen en roept het Europese land op de zaak "rechtvaardig'' op te lossen.

Huawei hield zich op de vlakte. "We zijn ons bewust van de situatie en we kijken ernaar. We hebben op dit moment geen commentaar. Huawei voldoet aan alle wetten en regelingen in de landen waar het opereert, en we verwachten van alle werknemers dat ze zich houden aan de wetten en regelingen van het land waar ze zijn gestationeerd.''

De Poolse spionageverdachte werkt bij telecombedrijf Orange Polska. De firma maakte vrijdag bekend dat de veiligheidsdienst dinsdag materiaal kwam verzamelen over een medewerker, maar of dat ook met zijn werkzaamheden voor Orange te maken heeft, weet de firma niet. Volgens TVP werkte man voorheen bij de Poolse binnenlandse veiligheidsdienst.

De twee verdachten worden zeker drie maanden vastgehouden, weet PAP.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,677
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions