Nederland aan grote aanslag ontkomen

Nederland aan grote aanslag ontkomen
10-01-2019 11:03 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - Nederland is "zonder twijfel" aan een grote aanslag ontkomen door de arrestatie van de terreurverdachten afgelopen september. Dat zei de officier van justitie donderdag tijdens de eerste zitting tegen de zes mannen die verdacht worden van het beramen van een aanslag.

Ondanks die grote dreiging, heeft Nederland "geen reëel gevaar gelopen" benadrukte hij in de rechtbank in Rotterdam. Dat komt omdat de inlichtingendiensten de mannen op de korrel hadden en wisten te infiltreren in de groep.

De mannen - tussen de 21 en 35 jaar - worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie.

Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen met kalasjnikovs en bomvesten een terreuraanslag plegen op een festival. Op een andere plaats wilden ze een autobom laten ontploffen. Het is nog altijd onduidelijk welk evenement ze op het oog hadden. Wel waren er concrete plannen hoe de aanslag eruit zou zien: de terroristen zouden met kalasjnikovs in één lijn lopen, handgranaten vooruit gooien en als een van de terroristen geraakt zou worden, zou hij zijn bomvest laten ontploffen.

De wapens werden besteld bij de infiltrant. Hij deed zich voor als leverancier en regelde eind september een ontmoeting in een vakantiehuisje in Weert. De wapens waren vooraf onklaar gemaakt. In dat vakantiepark werden de verdachten aangehouden. Verdachte Wail el A. heeft daarbij meerdere keren geprobeerd op de agenten te schieten, met de onklaar gemaakte wapens.

De mannen komen uit Arnhem, Rotterdam, Vlaardingen en Huissen. Drie van hen waren donderdag aanwezig in de rechtbank in Rotterdam, de andere drie kozen ervoor om niet te verschijnen.

Een van de gearresteerde mannen, is eind vorig jaar weer vrijgelaten. Hij heeft zes weken vastgezeten en blijft verdachte, maar hij is nu niet gedagvaard.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden