Transport Online - Brede staking in het onderwijs op 15 maart

Brede staking in het onderwijs op 15 maart

Brede staking in het onderwijs op 15 maart
09-01-2019 09:33 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het onderwijs houdt medio maart een actieweek die op vrijdag 15 maart eindigt met een landelijke staking. De FNV-bonden Algemene Onderwijsbond (AOb) en FNV Onderwijs en Onderzoek roepen leden uit alle onderwijssectoren op mee te doen. Het CNV is wel voor actie, maar heeft al laten weten niet mee te staken. Deze bond wil onderhandelingen over meer geld voor het personeel in het primair onderwijs eerst afwachten.

De AOb wil vlak voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 20 maart echter grondig duidelijk maken dat er meer geld nodig is om lerarentekorten tegen te gaan. Een enquête van de bond wijst volgens de AOb uit dat het lerarentekort het onderwijs ontregelt. "Leraren, onderwijsondersteuners en directeuren uit het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo werken massaal door bij ziekte, zijn voortdurend invallers aan het zoeken of aan het inwerken en de klassen zijn bomvol’’, aldus de AOb.

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen stelt dat een baan in het onderwijs minder aantrekkelijk is geworden. "Simpelweg omdat de salarissen door voortdurende bezuinigingen achterlopen bij de markt. Het personeelstekort zorgt voor een stijgende werkdruk, terwijl onderwijs nu al het hoogste burn-outrisico heeft." De actiebereidheid bij het onderwijspersoneel zou in alle sectoren hoog zijn.

Volgens de bond wijst alles erop dat de huidige coalitie haar meerderheid gaat verliezen in de Eerste Kamer na de verkiezingen van 20 maart en steun bij de oppositie moet gaan zoeken. "Als onderwijs moeten we daarom vooraf duidelijk maken dat onderwijs weer bovenaan de politieke prioriteitenlijst komt’’, aldus Verheggen.

"Ik vind dit geen goed moment'', zegt Loek Schueler van CNV Onderwijs over de staking. Staken is volgens hem een ultiem middel en tijdens de onderhandelingen niet aan de orde: "CNV Onderwijs steunt de oproep om te investeren in onderwijs: met zo veel mogelijk partners aandacht vragen voor werken in het onderwijs. Maar nu een staking aankondigen om daarmee het hele onderwijs plat te gooien, steunt CNV Onderwijs niet."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,266

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions