Transport Online - 'Veel' ongevallen met pleziervaart in haven

'Veel' ongevallen met pleziervaart in haven

'Veel' ongevallen met pleziervaart in haven
08-01-2019 16:54 | Haven Nieuws | auteur ANP

ROTTERDAM - In de haven van Rotterdam vonden vorig jaar veertien ongevallen met pleziervaartuigen plaats. Volgens havenmeester René de Vries is dat "rijkelijk veel'' voor zo'n kleine groep vaarweggebruikers. "Daar willen we dit jaar wat aan doen'', stelt hij bij de presentatie van jaarcijfers hierover.

Het totaalaantal ongelukken in de haven daalde wel, van 129 naar 118 op een kleine miljoen scheepvaartbewegingen. Er vielen vijf "ernstige ongelukken'' te betreuren. Dat waren er vier meer dan in 2017. Zo botste een watertaxi op een sloep met meerdere gewonden tot gevolg. Ook zonk een pleziervaartuig, liep een patrouillevaartuig aan de grond tijdens een proefvaart en raakte een vlet, een klein bootje, bijna klem tussen wal en schip.

Het meest in het oog springende incident betrof een groot olielek. Er stroomde ruim 200 ton stookolie uit een tanker in het water, waardoor een gedeelte van de haven gesloten moest worden. Ook de omgeving liep schade op. Niet alleen raakten vogels besmeurd met olie, ook omliggende schepen en haventerreinen moesten worden schoongemaakt.

De havenmeester heeft tevens conclusies getrokken uit een onderzoek naar de risico's in het havengebied. De regelgeving voor snelheidsbeperking langs de oever en bij in- en uitvaren van havens moet beter tussen de oren van de vaarweggebruikers komen, vindt hij. Ook moet het Havenbedrijf Rotterdam volgens hem intensiever controleren op vaargedrag. Het gaat om basale regels als op elkaar letten, rekening houden met elkaar, netjes varen, recht oversteken, duidelijk zijn en uiteraard voldoen aan de verkeersregels.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,686
Diesel1,310

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions