Clicky

 
Transport Online - Confrontaties tussen politie en gele hesjes

Confrontaties tussen politie en gele hesjes

Confrontaties tussen politie en gele hesjes
05-01-2019 19:42 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - Op meerdere plekken in Frankrijk zijn confrontaties geweest tussen de 'gilets jaunes' (gele hesjes) en de politie. Langs de Seine in Parijs vuurden agenten, die bekogeld werden met projectielen, traangas af om betogers op afstand te houden.

Dat gebeurde onder meer op een voetgangersbrug, zo is op beelden te zien, maar ook bij het parlementsgebouw en het museum d'Orsay. Op een aantal plaatsen werden barricades opgeworpen en aangestoken. Ook een bootrestaurant moest het ontgelden. Een agent raakte gewond op de Seine-kade doordat van bovenaf een fiets op hem werd gegooid.

De Zweedse zaakgelastigde Veronika Wand-Danielsson klaagde op Twitter dat de politie in geen velden of wegen was te bespeuren toen er vlak voor haar ambassade wat rommel in vlammen opging. "Dankzij vriendelijke buren konden we het vuur doven''. Ze kreeg verontschuldigingen via de sociale media, maar werd in een sarcastische tweet tevens geprezen als ,,een ware Viking'' die dapper met een emmertje water een brandende doos kwam blussen.

Nationale protestdag

Het was de achtste keer dat de gele-hesjesbeweging de zaterdag tot nationale protestdag uitriep. Behalve in de Franse hoofdstad gingen mensen de straat op in onder andere Marseille, Bordeaux, Toulouse en Lyon, meldt de krant Le Parisien, eveneens met wat ongeregeldheden tot gevolg.

De politie schatte de opkomst in heel Frankrijk eerder op 25.000, in Parijs waren het er ongeveer 3500. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zei later zaterdagavond dat er zo'n 50.000 Fransen actie hebben gevoerd. Het enthousiasme om te demonstreren lijkt niettemin tanende. Bij het eerste protest op 17 november staken bijna 300.000 mensen zich in gele hesjes.

Eric Drouet

De beweging schreef voorafgaand aan het protest in een open brief aan president Macron dat de 'hesjes' bereid zijn "nog veel verder te gaan''. Eerder deze week werd het boegbeeld van de Franse protestbeweging, Eric Drouet, korte tijd vastgehouden vanwege een demonstratie waar geen toestemming voor was.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,084
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden