Clicky

 
Transport Online - 'Opruimers op Waddeneilanden, pas op voor onderkoeling'

'Opruimers op Waddeneilanden, pas op voor onderkoeling'

'Opruimers op Waddeneilanden, pas op voor onderkoeling'
04-01-2019 13:44 | Binnenland | auteur ANP

SCHIERMONNIKOOG - Mensen die komen helpen bij het opruimen van vervuilde stranden op de Waddeneilanden doen er goed aan droge en warme kleding aan te trekken. Ook moeten ze goed op elkaar letten, waarschuwt de Veiligheidsregio Friesland.

Reden voor de waarschuwing is dat er koud en slecht weer op komst is. "Onderkoeling herken je onder meer aan een droge huid, sloomheid, slaperigheid, rillen, trage hartslag en bleke huid’’, aldus de Veiligheidsregio.

Stranden op de Waddeneilanden liggen momenteel vol aangespoelde spullen uit overboord geslagen containers. Vooralsnog zijn volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio in totaal 22 containers aangespoeld op Nederlandse stranden. Ongeveer de helft daarvan is inmiddels weggehaald.

In drie overboord geslagen containers zitten vaten met benzoylperoxide, dat in verdunde vorm wordt gebruikt in crème tegen acne en in de chemische industrie wordt gebruikt voor de stabilisering van plasticsoorten. Vooralsnog zijn van dit spul, in poedervorm, twee zakken teruggevonden, aldus de woordvoerder.

Behalve vrijwilligers zijn er ook militairen aan het opruimen. Zo’n honderd militairen zijn vrijdagochtend begonnen met het schoonmaken van de vervuilde stranden. Ze worden ingezet op het oostelijk deel van het eiland Schiermonnikoog, dat vanwege ontbrekende infrastructuur slecht toegankelijk is voor het publiek, aldus Defensie. De militairen gebruiken hun eigen terreinvoertuigen.

Volgens burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog liggen de stranden na iedere wisseling tussen eb en vloed weer vol met nieuwe troep. "Het voelt als dweilen met de kraan open, maar we blijven dweilen’’, zegt zij.

Foto's

 • N. van Leeuwen Transport
  N. van Leeuwen Transport
 • J.Roeland
  VAN BREE
 • J.Roeland
  D.V.M. Transport
 • J.Roeland
  VAN DER MOST

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,089
Diesel1,754

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions