Transport Online - 'Nepbom was uit de hand gelopen grap'

'Nepbom was uit de hand gelopen grap'

'Nepbom was uit de hand gelopen grap'
04-01-2019 11:42 | Binnenland | auteur ANP

LELYSTAD - Het plaatsen van een doos bij het provinciehuis in Lelystad, uit protest tegen het afschieten van edelherten in natuurgebied de Oostvaardersplassen, is een uit de hand gelopen grap. Het was niet de bedoeling dat de doos zou worden aangemerkt als mogelijke bom. De bedoeling was wel dat uit de doos, zodra deze geopend zou worden, een dildo zou springen.

Dat verklaarden de actievoerders vrijdag voor de rechtbank in Lelystad. Het vijftal (drie vrouwen en twee mannen) moet zich voor de rechter verantwoorden voor het protest, dat onder meer heeft geleid tot een ruime afzetting van de omgeving van het provinciehuis. Wegverkeer moest worden omgeleid, het treinverkeer werd stilgelegd.

De groep zette de doos met inhoud in de nacht van 21 op 22 oktober neer voor de deur van het provinciehuis, in het centrum van Lelystad. Op de dildo stond de naam van gedeputeerde Harold Hofstra geschreven. Hofstra is sinds maart de verantwoordelijke gedeputeerde voor de Oostvaardersplassen. Behalve de dildo bevatte het pakket een met rode substantie besmeurde knuffel en een plastic zeis.

De verdachten verklaarden dat ze vooraf niet hebben ingezien dat de plaatsing van het 'verdachte pakket' zo'n enorme impact kon hebben. Achteraf beseften zij dat het dom is geweest en was er sprake van spijt. De groep kwam bij de politie in beeld door onder meer een anonieme tipgever en een zoekslag op Facebook.

Bijna 60 procent van de edelherten stierf vorig jaar in de winter in de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer mag in totaal 1830 dieren doden. De situatie heeft geleid tot golven van protest.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions