Slecht begin 2019 voor beurzen

Slecht begin 2019 voor beurzen
02-01-2019 09:53 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 12:00 uur] De Europese beurzen gingen woensdag stevig omlaag op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar. Beleggers bleven voorzichtig na de forse koersdalingen in het afgelopen beursjaar. Teleurstellend macro-economisch nieuws uit China, waar de omvangrijke industrie in december een krimp liet zien, zorgde eveneens voor koersdruk.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent in het rood op 482,13 punten. De MidKap zakte ook 1,2 procent, tot 649,51 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Londen daalden tot 1 procent. Parijs leverde 2 procent in.

Grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak was staalproducent ArcelorMittal met een verlies van bijna 5 procent. Verlichtingsbedrijf Signify voerde de schaarse stijgers aan met een winst van 1,6 procent.

TomTom

Ahold Delhaize klom 0,5 procent. Het supermarktconcern begint aan het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1 miljard euro, dat op 13 november vorig jaar werd aangekondigd. Met het programma wil het bedrijf zijn uitstaande aandelenkapitaal verminderen.

Bodemonderzoeker Fugro sloot de rij bij de middelgrote bedrijven met een min van ruim 3 procent. Navigatiebedrijf TomTom was de sterkste stijger met een plus van meer dan 2 procent.

Groothandel

BAM verloor 0,7 procent. De bouwer heeft een akkoord gesloten met Eindhoven Airport over de financiële afwikkeling van het instorten van een parkeergarage op het vliegveld. Concrete details werden niet bekendgemaakt, maar volgens BAM was een eerdere voorziening voldoende. Die bedroeg ongeveer 9 miljoen euro.

Sligro daalde 1,4 procent. Het groothandelsbedrijf zette afgelopen jaar een omzet in de boeken van ruim 2,3 miljard euro. Dat is 9,6 procent meer dan een jaar eerder en in lijn met de verwachtingen van analisten. Sligro publiceert op 24 januari zijn definitieve jaarcijfers.

De euro noteerde op 1,1438 dollar, tegen 1,1453 dollar op maandag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent in prijs tot 44,97 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder en werd verhandeld voor 53,18 dollar per vat.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden