Transport Online - Zaak aanslag Panorama in juni behandeld

Zaak aanslag Panorama in juni behandeld

Zaak aanslag Panorama in juni behandeld
28-12-2018 10:18 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De verdachten van de aanslag op het pand waar weekblad Panorama in zit, blijven in voorlopige hechtenis. De advocaten van de drie mannen hadden de rechtbank in Amsterdam gevraagd of hun cliënten het proces in vrijheid mochten afwachten. De rechtbank oordeelde echter dat er nog voldoende redenen zijn om ze langer vast te houden, bleek vrijdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting.

Bij die beslissing speelde ook het uitzicht op een inhoudelijke behandeling van het proces een rol. Die staat gepland voor 20 en 21 juni. Volgens de officier van justitie is het onderzoek vrijwel afgerond.

Het OM verdenkt de drie van betrokkenheid bij de beschieting van het kantoor in Amsterdam-Sloterdijk met een antitankwapen, in de avond van 21 juni dit jaar. De officier van justitie sprak eerder van een "aanval op de persvrijheid'' en heeft ze onder meer poging tot moord in vereniging en verboden wapenbezit ten laste gelegd.

Verdachten

Bij de aanslag raakte niemand gewond. De politie arresteerde de volgende ochtend Richard Z. (42) uit Woerden op verdenking van het coördineren van de beschieting. Medeverdachten John P. (46) uit Spijkenisse en Mike van den B. (25) uit Rotterdam werden later gepakt. Het OM ziet P. als de man die de beschieting zou hebben uitgevoerd, samen met Van den B. De drie zijn lid van de Woerdense motorclub Caloh Wagoh Main Triad, waarvan Z. president is.

De advocaten van de verdachten, van wie alleen John P. aanwezig was, meenden dat er niet voldoende redenen waren om de mannen een half jaar na het incident nog langer in de cel te houden. Volgens de officier van justitie zijn er de afgelopen tijd juist nog verdenkingen bijgekomen.

Bij de rechtbank zijn wel vragen gerezen over de kans op levensgevaar door de aanslag voor de personen die in het pand aanwezig waren, waar de advocaat van Z. haar twijfels over uitte. Daarover willen de rechters een NFI-deskundige horen tijdens de inhoudelijke behandeling.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,744
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions