Clicky


'Vliegtaks is een melkkoe'

'Vliegtaks is een melkkoe'
28-12-2018 09:14 | Algemeen | auteur MEDIAWATCH

AMSTERDAM - De aangekondigde vliegtaks is niet meer dan een melkkoe voor de overheid. Dat zegt topman Tim Clark van luchtvaartmaatschappij Emirates in gesprek met De Telegraaf.

"De luchtvaart is een koe die door vele regeringen wordt uitgemolken. Met de marges in de sector is dat geen sinecure, want we hebben te maken met kosten die we nauwelijks kunnen beïnvloeden zoals de olieprijs. Dat is schadelijk”, stelt Clark. Recent kondigde de regering een vliegtaks aan van 7 euro per ticket, naast de lawaaiheffing die vliegmaatschappijen vanaf 1 januari op Schiphol moeten betalen. Het geld verdwijnt in de schatkist.

Clark stelt overigens dat Emirates de Nederlandse taks vooralsnog wel kan hebben."Het is minder dan dat we op andere luchthavens in Europa moeten betalen, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk is het soms 80 pond per passagier per vlucht.”

Maar als overheden niet oppassen, wordt belastingen op elkaar gestapeld, waarschuwt de Emirates-topman. Met bijvoorbeeld een belasting op kerosine zal volgens Clark de prijs van een vliegticket vertienvoudigen.