Transport Online - 'Trump stopt ook luchtaanvallen op IS'

'Trump stopt ook luchtaanvallen op IS'

'Trump stopt ook luchtaanvallen op IS'
20-12-2018 15:52 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - President Trump wil ook stoppen met luchtaanvallen op posities in het Midden-Oosten van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Trump heeft dit volgens Amerikaanse functionarissen besloten. Hij heeft woensdag al aangekondigd dat de circa 2000 Amerikaanse militairen in Syrië onmiddellijk worden teruggetrokken.

De VS leiden een internationale coalitie die al jarenlang luchtaanvallen uitvoert in Syrië en Irak om de terreurbeweging IS uit te schakelen. Nederland is daar onderdeel van. Den Haag heeft echter al besloten met de inzet van de vier F-16 gevechtsvliegtuigen boven Irak en Syrië in januari te stoppen.

De Franse regering heeft donderdag laten weten samen met partners in de coalitie in gesprek te zijn met Washington over de voorgenomen terugtrekking van de Amerikanen. Daarbij wordt ook gekeken naar de positie van Koerdische milities in het noordoosten van Syrië. Parijs dringt erop aan dat "het besluit terug te trekken zo kan worden uitgevoerd, dat de veiligheid van de bevolking en van de coalitiepartners niet in gevaar komt''. Ook moet worden voorkomen dat de terroristen terugkeren.

De coalitie heeft minstens 100.000 bommen en raketten afgevuurd op doelen waar IS-strijders werden vermoed. De soennitische extremisten die in 2014 plotseling snel oprukten in Irak werden voor het eerst door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen bestookt in de zomer van dat jaar. Op initiatief van toenmalig president Obama gingen talrijke landen militair samenwerken tegen "het netwerk van dood'' zoals IS ook is genoemd. Twee maanden na Obama's oproep samen IS te verslaan waren er in november 2014 al zestig landen uit Europa, Azië en Afrika in de coalitie. Meer dan twintig deelnemers hebben militairen in de regio gestationeerd.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions