Clicky


Air Products bouwt stikstoffabrieken Gasunie

Air Products bouwt stikstoffabrieken Gasunie
19-12-2018 17:26 | Algemeen | auteur Redactie

ZUIDBROEK - De bouw van de drie luchtscheidingsinstallaties voor de stikstofinstallatie bij Zuidbroek heeft Gasunie gegund aan Air Products. Dat maakten beide bedrijven woensdag bekend. De stikstofinstallatie is nodig voor de afbouw van de gaswinning in Groningen. Naar verwachting zal Air Products in het najaar van 2019 beginnen met de bouwwerkzaamheden, nadat het vergunningentraject is afgerond en het terrein bouwrijp is gemaakt. De stikstofinstallatie wordt in 2022 in gebruik genomen.

Bart Jan Hoevers, managing director Gasunie Transport Services: “De bouw van de stikstofinstallatie is een noodzakelijke maatregel om de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen. De nieuwe stikstofinstallatie maakt een reductie van ongeveer 7 miljard kuub Groningengas per jaar mogelijk.”

“We zijn er trots op dat we een bijdrage kunnen leveren aan de energievoorziening in Nederland”, zei Dr. Samir J. Serhan, executive vice-president van Air Products. “We hebben al sinds de tachtiger jaren een uitstekende relatie met Gasunie in Ommen. We zijn blij dat het bedrijf wederom een beroep op ons heeft gedaan om technologie te leveren waarmee Gasunie kan voldoen aan de eisen die aan het gas gesteld worden. Wij denken dat de keuze voor Air Products om dit  buitengewoon belangrijke project uit te voeren voortkomt uit de combinatie van onze sterke concurrentiepositie en het ontwerp en de betrouwbaarheid van onze bestaande stikstoffabrieken.”

Het kabinet heeft besloten de gaswinning in Groningen de komende jaren stapsgewijs af te bouwen. Al in 2022 moet de productie van Groningengas teruggebracht zijn tot onder het niveau van 12 miljard kuub per jaar. In 2030 moet de gaswinning volledig zijn beëindigd.

Om op korte termijn de afhankelijkheid van Groningengas te verminderen zal Nederland meer gas moeten importeren vanuit het buitenland. Dit gas heeft echter een andere samenstelling. Gasunie bouwt daarom een nieuwe stikstofinstallatie bij het Groningse Zuidbroek naast de bestaande stikstofinstallatie.

Hier wordt straks stikstof uit de lucht gehaald en vermengd met het hoogcalorische buitenlandse gas. Zo krijgt het dezelfde samenstelling als Groningengas en is het geschikt voor huishoudens en bedrijven.