Boete tv-makers voor zwaar illegaal vuurwerk

Boete tv-makers voor zwaar illegaal vuurwerk
17-12-2018 17:20 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - Televisieproducent CCCP uit Amsterdam moet een boete betalen van 10.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat het bedrijf zwaar illegaal vuurwerk heeft ingevoerd en opgeslagen. Het bedrijf had het explosieve spul in 2016 via internet in Polen en via een straathandelaar besteld. De bedoeling hiervan was aan te tonen hoe eenvoudig het is illegaal vuurwerk te bestellen en te laten bezorgen, per post en via koeriersdiensten. Ze wilden ook de gevaren aantonen voor de koeriers en voor de kopers.

Vanwege dit journalistieke en maatschappelijke belang wilde het bedrijf ontslag van rechtsvervolging. Maar de rechtbank in Den Bosch gaat daar niet in mee. Ze erkent weliswaar de belangrijke rol van de pers in de samenleving maar toch moeten ook journalisten zich houden aan de wet. Alleen door bijzondere omstandigheden kan daarvan worden afgeweken, maar daarvan is hier geen sprake vindt de rechtbank.

En juist door de actie van het tv-bedrijf hebben mensen daadwerkelijk veiligheidsrisico's gelopen, onder meer door de opslag van vuurwerk in de kofferbak van een auto. De tv-makers hadden het onderwerp ook anders aan de kaak kunnen stellen, meent de rechtbank.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden