Clicky


Tot 20 jaar voor mislukte liquidatie Diemen

Tot 20 jaar voor mislukte liquidatie Diemen
14-12-2018 11:29 | Binnenland | auteur ANP

SCHIPHOL - Het gerechtshof in Amsterdam heeft vijf mannen in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van 13,5 tot 20 jaar wegens de poging tot liquidatie van de Amsterdamse crimineel Peter 'Pjotr' R. Die werd op 5 november 2015 in Diemen met automatische wapens onder vuur genomen. R. werd door meerdere kogels geraakt en overleefde ternauwernood.

Het hof stelde in navolging van het Openbaar Ministerie (OM) vast dat de aanslag een voorbeeld is van "een buitencategorie'' onderwereldgeweld. Tegen het vijftal waren in hoger beroep straffen tot 20 jaar geëist. Ook de rechtbank kwam tot maximaal twintig jaar. De hoogste straffen zijn voor Atif M. (36) en Qio C. (29). Tegen Karim S. was 16 jaar geëist, maar het hof legde hem 18 jaar op, omdat het hem beschouwt als medepleger. Er zijn twee schutters geweest, maar het is onduidelijk gebleven wie van deze drie mannen dat waren.

Ook de twee verdachten die het beoogde doelwit hebben gevolgd en niet ter plaatse waren toen er werd geschoten, ziet het hof als medeplegers. Zij kregen 13,5 en 16 jaar opgelegd. Een van deze twee is nog voortvluchtig. Peter R. is circa twee weken lang geobserveerd en gevolgd voordat de verdachten toesloegen.

Volgens het hof is er "in het wilde weg geschoten, midden in een woonwijk'', met grote risico's voor omwonenden. R. belandde tijdens het schietincident met zijn auto in een sloot. Ook toen is er nog op hem geschoten. Volgens het hof mocht hij het "koste wat kost niet overleven".

De opdrachtgever van de aanslag, Naoufal 'Noffel' F., kreeg in april 18 jaar cel opgelegd. F. heeft aangedrongen op snel resultaat. Volgens het hof onderstreept dat de verbetenheid waarmee de groep criminelen jacht heeft gemaakt op het beoogde slachtoffer R.