Transport Online - Ongevallen en strafrecht

Ongevallen en strafrecht

Ongevallen en strafrecht
25-08-2018 09:50 | Juridische Column | auteur Mr. René de Bondt

Iedere dag weer vinden er ongevallen plaats. Als beroepschauffeur maakt u dagelijks gebruik van het wegennetwerk en ziet u vermoedelijk veel gebeuren. De kans is aanwezig dat u zelf ook betrokken raakt bij een ongeval. In een groot aantal gevallen wordt de schade afgedaan tussen verzekeringsmaatschappijen. Soms vindt er ook strafrechtelijke vervolging plaats. Vanzelfsprekend is dat niet wat u wil. Een ongeval is al vervelend genoeg. Strafrechtelijke vervolging maakt het nog vervelender. Wanneer besluit het Openbaar Ministerie strafrechtelijk te vervolgen en wat kunt u doen als u in die positie terecht komt?

Wet

Ons wetboek kent meerdere wetten en regelingen waarin verkeersfouten worden gesanctioneerd. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en de Wegenverkeerswet 1994. Afhankelijk van de omstandigheden waaronder een ongeval plaatsvindt, wordt een Verkeers Ongevallen Analyse (VOA-rapport) opgesteld. Als uit deze analyse blijkt dat er een duidelijk verwijt gemaakt kan worden, kan het Openbaar Ministerie besluiten u te vervolgen. Overigens is hiervoor een VOA-rapport niet noodzakelijk.

In veel gevallen vindt vervolging plaats vanwege verdenking van overtreding van artikel 5 of 6 van de Wegenverkeerswet. De beide artikelen verschillen aanzienlijk van elkaar. In artikel 5 van de Wegenverkeerswet is – kort gezegd – strafbaar gesteld gedrag dat gevaar of hinder oplever op de weg. Hier kunnen heel veel gedragingen onder vallen. Er kunnen ook ernstige gevolgen uit voortvloeien: dood, zwaar lichamelijk letsel of blijvend letsel. Het gaat bij artikel 5 Wegenverkeerswet niet om een misdrijf, maar om een overtreding. Dit zijn doorgaans lichtere strafbare feiten die door de kantonrechter worden afgewikkeld.

In artikel 6 van de Wegenverkeerswet is – kort gezegd – strafbaar gesteld het veroorzaken van een verkeersongeval met dood of letsel door schuld. Belangrijke verschillen met artikel 5 van de Wegenverkeerswet zijn dat het hier gaat om een misdrijf en dat sprake moet zijn van schuld. Van schuld is niet zo maar sprake. Het maken van één enkele verkeersfout is daarvoor onvoldoende. Bij schuld moet sprake zijn van aanmerkelijk onvoorzichtig gedrag. De rechtspraak op dit gebied is casuïstisch.

Gevolgen

Behalve de eerder genoemde verschillen tussen de beide artikelen, zit er ook een verschil in strafmaat. Doorgaans wordt bij veroordeling voor een misdrijf zwaarder gestraft dan bij veroordeling voor een overtreding. Bovendien kan veroordeling voor een misdrijf zwaarder worden aangerekend bij de verkrijging van een Verklaring Omtrent Gedrag.

Het is erg vervelend als u strafrechtelijk wordt vervolgd na een verkeersongeval. Er zijn veel verschillende zaken waarvoor u zou kunnen worden vervolgd. Zoals u heeft kunnen lezen, kan veroordeling voor het veroorzaken van een verkeersongeval grote gevolgen hebben. Het is belangrijk dat u zich goed en ook tijdig laat inlichten om verdere ongelukken te voorkomen.

________________

Erik Stoeten en René de Bondt, De Haan Advocaten & Notarissen. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel dan kunt u contact opnemen via R.deBondt@dehaanlaw.nl

Disclaimer. Hoewel aan dit artikel de grootste zorg is besteed kunnen hier geen rechten aan worden ontleend.Rijverboden

LET OP: Extra rijverboden rondom Pinksteren:
> Klik Hier! <

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,297

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions