Clicky


Betaaltermijnen wettelijk vastgelegd

Betaaltermijnen wettelijk vastgelegd
05-03-2013 20:05 | Juridische Column | auteur Mr. René de Bondt

Vanaf 16 maart a.s. wordt de betaaltermijn die bedrijven en overheden hanteren wettelijk vastgelegd. Nu bepaalt de wet alleen dat de betalingstermijn niet onredelijk mag zijn.

Doel van deze wet is om de steeds langer wordende betaaltermijnen tegen te gaan. Op dit moment is een betaaltermijn van 60 of zelfs 90 dagen eerder regel dan uitzondering. Met name kleinere transportbedrijven en eigen rijders kunnen hier over meepraten. Dit zorgt voor cashflow problemen en in sommige gevallen zelfs tot faillissementen. Het is uiteraard een goede zaak om hier paal en perk aan te stellen. Dit is echter geen automatisme. Bedrijven zullen er zelf achteraan moeten en hun opdrachtgevers op de nieuwe regels moeten wijzen.

De regeling ziet er ongeveer als volgt uit. Als er contractueel niets is vastgelegd, moet de factuur binnen 30 dagen na de factuurdatum worden betaald. Partijen mogen contractueel een langere betaaltermijn van 60 dagen overeenkomen. Een betalingstermijn van langer dan 60 dagen is alleen toegestaan als aangetoond kan worden dat dit voor geen van beide partijen nadelig is. Overheden dienen hun rekeningen altijd binnen 30 dagen te betalen.

Wat moeten bedrijven zelf doen?

Wijs opdrachtgevers met een betaaltermijn langer dan 60 dagen op de nieuwe wet. Geef duidelijk aan dat het voor jou nadelig is om langer dan 60 dagen op je geld te wachten. En betaalt de opdrachtgever de factuur niet of te laat? Aarzel dan niet om direct een standaardvergoeding voor (buitengerechtelijke) incassokosten in rekening te brengen. De vergoeding is een percentage van de rekening. Het minimumbedrag van de vergoeding is € 40. U hoeft hiervoor niet eerst een aanmaning te sturen. Daarnaast mag u wettelijke (handelsrente) in rekening brengen. Doe dit dan ook!

Conclusie

Bedrijven die veel voor overheden werken zijn hier duidelijk mee geholpen. Op dit moment zijn veel overheden notoire wanbetalers. Voor bedrijven in de marktsector ligt dit anders. Opdrachtgevers kunnen nog steeds contractueel en/of via hun inkoopvoorwaarden vastleggen dat de betalingstermijn 60 dagen is. Feit is dat veel opdrachtnemers niet durven op te treden uit angst opdrachten te verliezen. Het zou mooi zijn als de brancheorganisaties in de sector het voorbeeld geven en hun voorwaarden aanpassen.

Auteur: Mr. René de Bondt van de Haan Law