Clicky

 31 elektrische VDL Citea’s voor stadsvervoer in Amsterdam

31 elektrische VDL Citea’s voor stadsvervoer in Amsterdam
13-12-2018 00:15 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

AMSTERDAM - GVB, het openbaarvervoerbedrijf van Amsterdam en VDL Bus & Coach tekenden woensdag het contract voor de levering van 31 elektrische Citea’s, met de optie tot 69 extra elektrische bussen. VDL Bus & Coach is tevens verantwoordelijk voor de implementatie van de laadinfrastructuur.

De 31 voertuigen worden ingezet in het stadsvervoer van Amsterdam. Het project is tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen Vervoerregio Amsterdam als concessieverlener, de gemeente Amsterdam, GVB en VDL Bus & Coach.

Vanaf 2020 gaan de elektrische Citea’s rijden op de lijnen 15, 22 en 36, alle met begin- en eindpunt Station Sloterdijk. Zij vervangen een deel van de huidige dieselvloot. De serie van 31 elektrische bussen bestaat uit 9 Citea’s SLF-120 Electric en 22 gelede Citea’s SLFA-180 Electric. Beide type voertuigen zijn qua uitvoering op elkaar afgestemd en voldoen aan de eisen die GVB stelt aan een efficiënte busoperatie in de binnenstad. 

De elektrische Citea’s voor GVB worden voorzien van een pantograaf op het dak en uitgevoerd met de nieuwste batterijtechnologie. Dankzij het geoptimaliseerde snellaadconcept is de operationele beschikbaarheid van de elektrische bussen maximaal. De gelede voertuigen, de Citea’s SLFA-180, worden voorzien van een 288 kWh batterijsysteem en de Citea’s SLF-120 krijgen een batterijpakket van 216 kWh. In de dienstregeling worden de bussen middels 7 snelladers op station Sloterdijk tussentijds bijgeladen. Gedurende de nacht worden de batterijen met 31 langzaamladers volledig herladen op de GVB-locatie Garage West. 

GVB heeft de Citea Low Floor in dieseluitvoering al in de dienstregeling rijden. Deze lagevloerbus is ideaal voor de zware stadsinzet met veel passagiers zoals in Amsterdam. De gelede Citea Electric voor GVB heeft 47 zitplaatsen en de 12-meter Citea is uitgevoerd met 31 zitplaatsen. GVB gaat 100% groene stroom gebruiken om de bussen te laden waardoor de elektrische Citea’s volledig emissieloos rijden.

Bijkomend voordeel is dat ze veel stiller zijn dan de dieselbussen. Dit betekent naast het verbeteren van de luchtkwaliteit door minder CO2-uitstoot ook minder geluidshinder, wat bijdraagt aan een betere leefomgeving. Het klimaatsysteem is voorzien van een warmtepomp. Deze moderne techniek voor klimaatbeheersing zorgt voor een hoog passagierscomfort. Dankzij het connectiviteitsplatform in de bussen wordt door het verzamelen en verzenden van relevante, operationele data meer controle op de batterijcapaciteit gegarandeerd en wordt een hogere efficiency gerealiseerd.President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “Wij zijn enorm trots dat wij door het leveren van onze elektrische openbaarvervoerbussen een bijdrage gaan leveren aan de verdere CO2-reductie in de stad en dus aan een schoner Amsterdam. De ambities van GVB om elektrisch te gaan rijden, sluiten naadloos aan bij de ambities om van VDL een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de elektrificatie van het busvervoer in Nederland. Het is natuurlijk extra bijzonder om ook elektrische bussen aan onze hoofdstad te leveren. Deze hernieuwde samenwerking met GVB staat symbool voor het onderlinge vertrouwen tussen onze organisaties.” 

Alexandra van Huffelen, algemeen directeur GVB: “Dit is de eerste stap naar het verduurzamen van onze busvloot. Ik ben er trots op dat onze eerste 31 elektrische bussen van VDL er nu aankomen. Als stadsvervoerder dragen we hiermee bij aan schonere lucht in Amsterdam en het verlagen van onze eigen CO2-uitstoot. De komende jaren vervangen we onze hele busvloot, ongeveer 200 voertuigen, door zero emissie bussen waarmee we onze reizigers comfortabel en schoon kunnen vervoeren.”

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • J.Roeland
    VDL
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats