Clicky

 
Transport Online - OM eist in hoger beroep werkstraffen voor fatale aanvaring

OM eist in hoger beroep werkstraffen voor fatale aanvaring

OM eist in hoger beroep werkstraffen voor fatale aanvaring
12-12-2018 11:16 | Aanvaringen | auteur Redactie

DEN BOSCH - De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie in Den Bosch eist in hoger beroep een werkstraf van 150 uur waarvan 50 uur voorwaardelijk (proeftijd 2 jaar), tegen twee mannen (roergangers) die verdacht worden van schuld aan een aanvaring waarbij twee personen om het leven zijn gekomen. Het OM verwijt de verdachten hoogst onoplettend te hebben gevaren met een motortankship en onvoldoende voorzorgsmaatregelen hebben getroffen om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Op 12 augustus 2013 voer een echtpaar uit Hulst op hun plezierjacht op het Kanaal door Zuid-Beveland. Het tankschip waar verdachten op voeren kwam op dat moment ook door het kanaal en is in aanvaring gekomen met het jacht. Het echtpaar kwam bij het ongeval om het leven.

Volgens het OM had het ongeval voorkomen kunnen worden als de verdachten de vereiste oplettendheid hadden betracht. Beide verdachten stellen het jacht niet gezien te hebben. Het echtpaar zou echter via de marifoon hebben gemeld dat zij het kanaal binnenvoeren. Verdachten moeten die melding ook gehoord hebben. Wat het OM betreft had die melding voor verdachten aanleiding moeten zijn om zich te oriënteren op de positie van het jacht en is het argument dat zij het jacht, vanwege een dode hoek, niet hebben gezien dan ook geen excuus. De advocaat-generaal verwees in het requisitoir naar voorzorgsmaatregelen om een dode hoek aanzienlijk te verkleinen, zowel met als zonder technische hulpmiddelen.

De rechtbank sprak verdachten in eerste aanleg vrij. Het OM heeft in beide zaken hoger beroep ingesteld om de verantwoordelijkheden van schippers en de zorgplicht voor de veiligheid van medevaarweggebruikers, ook als dat pleziervaarders betreft, te benadrukken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden