Clicky


 


ABN AMRO: Transportondernemers niet meer zo positief

ABN AMRO: Transportondernemers niet meer zo positief
10-12-2018 09:47 | Financieel | auteur Redactie

AMSTERDAM - Het aantal positief gestemde ondernemers in de transportsector is hoog, maar is wel aan het dalen. In het derde kwartaal 2018 is het aantal positief gestemde ondernemers gedaald naar 42 procent. Dat is het laagste punt sinds begin 2016. Eind 2017 bereikte het vertrouwen een piek van 65 procent. Dat blijkt uit het rapport 'De Stand van Transport' van ABN AMRO voor december.

Ook het oordeel van de ondernemers over hun orderpositie lijkt te zijn omgeslagen in een dalende trend. Dit komt waarschijnlijk door de afvlakkende groei van de economie, zowel nationaal als internationaal. Er zijn ook veel onzekerheden: Brexit, het handelsconflict tussen de VS en China, de vertragende Chinese groei en de afname van internationale handel in de eurozone.

Schiphol is zo hard gegroeid, dat het maximum van 500.000 vliegbewegingen per jaar is bereikt. De luchtvracht op Schiphol alleen is daarom niet meer geschikt als groei-indicator. Dit rapport besteedt daarom ook aandacht aan andere luchthavens. Nederlandse transportbedrijven wijken voor luchtvracht uit naar Maastricht. Uit cijfers over de luchtvracht blijkt dat Maastricht het capaciteitsgebrek van Schiphol opvangt.

Het aantal ondernemers in de transportsector dat last heeft van een tekort aan arbeidskrachten neemt in hoog tempo toe. Vorig jaar oktober had 21 procent daar last van, nu geeft 35 procent aan met personeelstekort te kampen.

Door de extreem droge zomer was de waterstand de afgelopen maanden veel lager dan normaal. Door het lage waterpeil kunnen binnenvaartschepen veel minder lading meenemen. Dit heeft geleid tot een groot gebrek aan capaciteit, dat in het derde kwartaal zorgde voor een spectaculaire stijging van de tarieven met 27 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Veel binnenvaartondernemers varen wel bij de hogere prijzen. De omzet steeg in het derde kwartaal met gemiddeld 18 procent (j-o-j). Dat leidt tot een veel hogere winstmarge. De totale vervoerde lading nam in het derde kwartaal flink af, van 96,0 miljoen ton naar 86,4 miljoen ton (-10 procent).

De marges in het goederenwegvervoer staan onder druk. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in het derde kwartaal per saldo 4 procent van de ondernemers in het wegtransport de winstgevendheid zag verslechteren. Het eerste kwartaal van 2018 daalde de winstgevendheid ook al, net als eind 2016 en begin 2017.

De verslechterde marges zijn verbazingwekkend, want de omzet groeit flink, net als de economie. Transportondernemers kampen met stijgende arbeidskosten en rekenen die onvoldoende door aan hun klanten. Het is zorgwekkend dat de marges zo dun zijn in tijden van hoogconjunctuur.

In de transportsector gingen in 2018 tot en met oktober 157 bedrijven en instellingen failliet. Dat is een lichte stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2017 (13 procent). De meeste faillissementen werden geregistreerd in het goederenwegvervoer, 72, een stijging van 8,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

Bijlage:

Foto's

 • J.Roeland
  ESTERO
 • J.Roeland
  MANNA
 • J.Roeland
  TYDA KYRA
 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,285
Diesel2,103

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions