Beeldend kunstenaar Aat Veldhoen overleden

Beeldend kunstenaar Aat Veldhoen overleden
09-12-2018 18:20 | Showbizz | auteur Redactie

AMSTERDAM - Beeldend kunstenaar Aat Veldhoen is zondag overleden. Dat heeft zijn familie laten weten. Hij overleed op 84-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen in zijn woonplaats Amsterdam.

Dit jaar nog ontwierp Veldhoen de poster van de jubileumeditie van het festival Film by the Sea, dat twintig jaar bestaat. Zijn werk stond centraal tijdens een speciale expositie op het filmfestival. De band tussen Film by the Sea en Aat Veldhoen ging lang terug. Hij ontwierp het beeld voor de Grand Acting Award en de Life Time Achievement Award. De prijzen werden de afgelopen jaren uitgereikt aan grote namen als Milos Forman, Ettore Scola, Claudia Cardinale, Morgan Freeman, Ben Kingsley, Rutger Hauer en Jonathan Demme.

Veldhoen maakte naam als etser, een techniek die hij zichzelf had aangeleerd. Bekendheid verwierf hij in de jaren zestig toen hij via rotaprenten zijn kunst voor een groot publiek toegankelijk maakte. Hij vestigde zijn reputatie met zijn, in de ogen van de autoriteiten, voor de jeugd wel erg ‘zinnenprikkelende’ prenten. Werken uit het omvangrijke oeuvre van de kunstenaar bevinden zich onder meer in de collecties van het Amsterdam Museum, het Rembrandthuis en het Rijksmuseum.

Eind jaren zeventig leerde hij de creatieve mogelijkheden van de polaroidfotografie kennen. Hij zag hierin een snelle en doeltreffende manier om voorstudies voor zijn schilderijen te maken en ging aan de slag met gemanipuleerde polaroids, waarvan hij er zo’n 3500 zou maken. Die zijn recent nog door het Rijksmuseum aangekocht.

Veldhoen kreeg begin deze eeuw een beroerte waardoor hij de controle over zijn rechterhand verloor. In het revalidatiecentrum begon hij daarom met zijn ongeoefende linkerhand te tekenen. De aandrang om te werken was gewoonweg te groot.

Ter gelegenheid van Veldhoens zeventigste verjaardag in 2004 exposeerde Museum het Rembrandthuis nog een verzameling van zijn werk.

Arie Johannes Veldhoen, geboren op 1 november 1934 in Amsterdam, heeft acht kinderen uit drie huwelijken. Sinds 1997 was hij samen met voormalig minister Hedy d’Ancona.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,771
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden