Transport Online - Gruwelbeelden Nederlandse varkensfokkerijen [+video]

Gruwelbeelden Nederlandse varkensfokkerijen

Gruwelbeelden Nederlandse varkensfokkerijen [+video]
07-12-2018 10:00 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft schokkende beelden naar buiten gebracht van dierenmishandelingen bij twee varkensfokkerijen in het Gelderse Lunteren en Nuenen in Noord-Brabant. Op de beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt is te zien hoe biggetjes in kratten worden gegooid en het uitkrijsen wanneer hun staartjes onverdoofd worden afgesneden.

Ook is te zien dat ontlastingsmonsters letterlijk uit de biggetjes worden geknepen en varkens tegen hun kop worden geschopt. Daarnaast laten de beelden spartelende, zieke en gewonde biggen zien. Zij worden aan hun lot overgelaten. Nadat de biggen zijn ingeënt worden ze opgesloten in krappe ruimtes.

Volgens Animal Rights zijn het couperen van de staart en het slijpen van de tanden standaard praktijken die als routine bij de wet verboden zijn. ,,De biggen gillen bij deze pijnlijke handelingen terwijl de moedervarkens, gevangen tussen de stalen stangen, machteloos toekijken'', zegt Erwin Vermeulen van de organisatie.

Volgens hem zijn de gruwelbeelden geen uitzondering. "We hebben nog wel meer beelden bij andere fokkerijen. Dit is de manier waarop varkens gehouden worden in Nederland''.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil van Animal Rights weten om welke varkensbedrijven het gaat. "Dan kunnen we dit onderzoeken. Wij hebben de beelden bekeken en we zien wel een aantal zaken waar we vraagtekens bij hebben'', zegt een woordvoerder.

Tegelijkertijd zijn volgens hem handelingen, zoals het vijlen van tanden, wel toegestaan. "Maar het is natuurlijk heel onaangenaam om die dieren zo te zien gillen. En het is niet toegestaan dat zo'n jongetje de dieren schopt. Dat mag niet gebeuren''.

Uit eerdere inspecties van de NVWA bleek al dat er veel mis is bij varkensfokkerijen.

Volgens de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) geven de beelden "geen realistische weergave van het reilen en zeilen'' op een gemiddeld varkensbedrijf. "Staartjes afknippen met een kniptang is niet conform de richtlijnen. Ook werd er met biggen gegooid en tegen dieren getrapt. Dit is niet oké, dieren behoor je zo niet te behandelen'', aldus de belangenorganisatie.

In Nederland worden zo'n 15 miljoen vleesvarkens per jaar geslacht.

Bekijk hieronder de schokkende beelden.

ANIMAL RIGHTS UNDERCOVER IN HART VAN DE VARKENSINDUSTRIE - no logo from Animal Rights Nederland & België on Vimeo.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,895
Diesel1,525

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen