Clicky

 TLN: 'Voorstel prijsverhoging tachograafkaarten misplaatst'

TLN: 'Voorstel prijsverhoging tachograafkaarten misplaatst'
05-12-2018 17:41 | Transport | auteur Redactie

ZOETERMEER - De prijs van tachograafkaarten stijgt per 1 juni 2019 van 95 naar 100 euro, als het aan producent Kiwa ligt. Dit is niet te rijmen met het sinds 2016 in concept verkerende nieuwe tariefstelsel en de wens van de Tweede Kamer, vinden TLN en evofenedex.

​De organisaties vinden de voorgestelde prijsverhoging daarom misplaatst en hebben dit Kiwa laten weten en vragen de minister daarom niet akkoord te gaan met het Kiwa-tariefvoorstel en vaart te maken met het nieuwe tariefstelsel.

Elk jaar doet het bedrijf tariefvoorstellen voor de producten die het namens de overheid uitgeeft. Na consultatie van ondernemersorganisaties worden deze voorstellen inclusief reacties daarop voorgelegd aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), dat de uiteindelijke tarieven vaststelt. Door eerdere inzet van TLN en evofenedex zijn de Kiwa-tariefvoorstellen de afgelopen jaren steeds naar beneden bijgesteld. evofenedex en TLN laten in hun gezamenlijke reactie aan Kiwa​ weten dat de voorgestelde tariefsverhoging voor tachograafkaarten van maar liefst 5,26% echt niet kan en vragen om een geloofwaardige prijs.

Nieuw tariefstelsel broodnodig

Deze stijging strookt niet met het nieuwe, rechtvaardigere tarievenstelsel voor ILT- en Kiwa-producten, waar de overheid nu al jaren aan werkt, maar dat nog steeds niet definitief is. In dat nieuwe stelsel moet de prijs van producten als de tachograafkaart allereerst kostendekkend zijn, dus zonder een grote winstmarge. Het tweede uitgangspunt van het nieuwe tarievenstelsel is dat er geen zogeheten ‘kruissubsidie’ mag plaatsvinden. Met andere woorden: de winst die Kiwa maakt op tachograafkaarten mag niet dienen om het verlies dat het bedrijf draait op andere producten te compenseren.
 
TLN en evofenedex verwachten dat deze uitgangspunten van het nieuwe tariefstelsel, mits gebaseerd op een geloofwaardige kostprijs, ervoor zorgen dat het tarief van de Nederlandse tachograafkaart drastisch zakt. Nu is het tarief nog tot wel 2,5 keer zo hoog als in de ons omringende landen. Dit is ook de expliciete wens van de Tweede kamer, die al in 2014 unaniem steun heeft uitgesproken voor een motie die de overheid verzoekt het verkopen van tachograafkaarten op kostprijsniveau te bevorderen.​ 

Oproep

Het ministerie van IenW maakt naar verwachting nog dit jaar de definitieve prijs van de tachograafkaart bekend. TLN en evofenedex strijden al jaren tegen de hoge prijs van de kaart en roepen de minister dan ook nu weer op om de prijs van tachograafkaarten drastisch te verlagen en het nieuwe rechtvaardigere tarievenstelsel definitief te maken.​

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats