Clicky


Lange celstraffen geëist voor invoer duizenden kilo’s cocaïne tussen de ananassen

Lange celstraffen geëist voor invoer duizenden kilo’s cocaïne tussen de ananassen
04-12-2018 19:23 | Criminaliteit | auteur Redactie

AMSTERDAM - Tenminste 150 miljoen euro. Dat was de lading cocaïne waard die in maart 2016 in de haven van Antwerpen werd onderschept, en die bedoeld was voor – vermoedelijk - een dekmantelbedrijf in fruit in het Nederlandse Monster. Dat bedrijf handelde onder de marktprijs al enige tijd in Zuid-Amerikaans fruit. En deze container eindigde als enige bij een bedrijf in het Brabantse Made, zogenaamd omdat de koelmotor stuk was. Maar die deed het gewoon. Het kan niet anders dan dat de vijf mannen die naar aanleiding van het transport worden vervolgd, betrokken waren bij de invoer van 5000 kilo cocaïne.

Dat zei dinsdag de officier van justitie van het Landelijk Parket voor de rechtbank in Amsterdam waar de zaak wordt behandeld. De verdachten zijn tussen de 36 en 54 jaar oud en komen uit Made, Eindhoven, Bergen op Zoom, Den Haag en België. Tegen hen zijn straffen geëist tussen de 4 en 10 jaar. De hoogste eis was voor de man die vanwege zijn werk voor een transportbedrijf een belangrijke schakel in het logistieke proces vervulde. Een sleutelfunctie, aldus de officier in het requisitoir. Achter dit transport, in totaal bijna 4100 pakketten, zaten vermoedelijk verschillende afnemers. Dat leidt het LP af aan de verschillende logo’s op de pakketten: 40.

PGP

Belangrijke informatie in deze zaak heeft het onderzoeksteam onder andere gevonden in zogenoemde PGPsafetelefoons. PGP staat voor Pretty Good Privacy. Inmiddels is het politie en NFI gelukt van in het buitenland in beslaggenomen servers alsnog communicatie te achterhalen tussen mensen die zich veilig waanden voor opsporingsambtenaren, zo is al in diverse strafzaken gebleken. Ook in deze zaak zijn berichten gevonden, waaronder: “Vriend, ik ben vorige week een hele middag ondervraagd door de politie en ik denk dat mijn telefoon wordt afgeluisterd….Ik dacht dat we professionals waren!!!! Ik heb alles voor jullie opgelost!!!”.

Volgende week komen de raadslieden van de verdachten aan het woord. De uitspraak in deze zaak is waarschijnlijk eind januari.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions