Transport Online - Dertig nieuwe LZV-trajecten in Vlaanderen

Dertig nieuwe LZV-trajecten in Vlaanderen

Dertig nieuwe LZV-trajecten in Vlaanderen
04-12-2018 11:41 | België | auteur Redactie

BRUSSEL - Binnenkort kunnen Langere en Zwaardere Vrachtwagens (LZV's) over 30 nieuwe trajecten rijden in Vlaanderen. De Vlaamse overheid startte in juli 2018 een tweede proefproject waarbij transportbedrijven twee keer per jaar trajecten kunnen aanvragen om deze voertuigen op de Vlaamse wegen te laten rijden. Momenteel, december 2018, loopt een tweede aanvraagperiode. De Vlaamse overheid wil met dit initiatief een efficiënter wegtransport stimuleren en een antwoord bieden op de steeds stijgende vraag naar transport, meldt het Agentschap Wegen & Verkeer

Dit tweede proefproject rond LZV’s is het resultaat van een samenwerking binnen de Vlaamse overheid. Het Agentschap Wegen en Verkeer en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken slaan hiervoor de handen ineen.

Veiligheid en verwachtingen

Het transport mag niet door een 30 kilometer zone rijden, er mogen er niet te veel zwakke weggebruikers het traject gebruiken en mag de LZV niet passeren langs moeilijke kruispunten of niet-aangepaste rotondes. De vrachtwagens moeten een speciale keuring krijgen voor ze de weg op mogen en de chauffeurs een aangepaste rijopleiding. De vrachtwagens hebben ook een aangepast remsysteem waardoor de remafstand niet langer is dan bij andere vrachtwagens.

De Vlaamse overheid verwacht geen spectaculaire toename van het aantal LZV’s op de Vlaamse wegen, maar eerder een gestage groei. Naast de strikte voorwaarden voor het traject, het voertuig en de chauffeur zijn LZV’s ook niet voor alle bedrijven interessant. Niet elke goederenstroom of losplaats is er geschikt voor.

Het Agentschap Wegen en Verkeer wil elk halfjaar een 30-tal nieuwe trajecten goedkeuren. Hoe meer routes er beschikbaar zijn, hoe makkelijker een vervoerder een retourvracht kan vinden, dat om leegrijden te vermijden. Deze maand loopt een nieuwe aanvraagperiode.

Langer en Zwaardere Vrachtwagens (LZV’s) zijn maximaal 25 meter lang en hebben tot maximaal 60 ton totale massa. De grotere laadcapaciteit zorgt voor een daling van het aantal afgelegde kilometers, met gunstige gevolgen voor milieu, minder drukke wegen en minder ongevallen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,282

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions