Dijsselbloem: EU kan Italië niet redden

Dijsselbloem: EU kan Italië niet redden
30-11-2018 23:03 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

HAMBURG - De Europese Unie moet duidelijk maken dat zij zich niet door de Italiaanse regering onder druk laat zetten. Dat zegt oud-minister van Financiën en voormalig voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem tegen het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Europa kan Italië namelijk niet redden als dat land failliet dreigt te gaan. "Anders dan in het verleden zullen we jullie niet meer uit de problemen kopen.''

Dat betekent dat een bankroet van Italië mogelijk is. "De eurozone moet het signaal geven aan kopers van Italiaanse staatsleningen dat ze hun geld misschien niet volledig terugkrijgen'', zegt Dijsselbloem. "Ze kunnen er vergif op innemen dat de Italiaanse schulden kwijtgescholden worden.'' De eurozone moet volgens hem dan ook regels krijgen voor het bankroet van landen.

De Italiaanse staatsschuld nadert de 130 procent van het bruto binnenlands product. In de eurozone mag dat maar 60 procent zijn. De Italiaanse regering wil bovendien meer geld uitgeven dan zij heeft, wat leidt tot een fors begrotingstekort. De Europese Commissie heeft de Italiaanse begroting daarom herhaaldelijk afgewezen, maar Rome heeft die nog niet voldoende aangepast.

De economische groei waar de Italiaanse regering op rekent, blijft bovendien uit waardoor de basis onder de begroting weg dreigt te vallen. Ook blijft de rente op staatsleningen door de aanhoudende onzekerheid hoog. Dat betekent dat Italië meer geld kwijt is om leningen terug te betalen en minder overhoudt voor het maken van beleid.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,776
Diesel1,463

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden