Transport Online - Extra geld voor behoud Friese taal

Extra geld voor behoud Friese taal

Extra geld voor behoud Friese taal
30-11-2018 18:01 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet maakt jaarlijks in totaal 260.000 euro vrij voor de Friese taal. Het gaat om 110.000 euro voor de leerstoel Friese taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, en om 150.000 euro voor ondersteuning van de provincie Friesland in haar wettelijke taken, zoals overleg van de provincie met organisaties en gemeenten in het Friese taalgebied.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft vrijdag met de provincie Friesland de nieuwe bestuursafspraak Friese taal en cultuur ondertekend. Met deze afspraak geven provincie en Rijk samen invulling aan hun verantwoordelijkheid voor het Fries.

Het Fries is in 1998 erkend in het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. Ollongren zei in Leeuwarden: "De Friese taal is heel belangrijk voor de Friezen, merk ik ook vandaag weer. Taal gaat om identiteit, om emotie. Het is mooi om eraan mee te werken, dat Fries gesproken en geschreven blijft worden."

Iedereen die dat wil moet zich in Friesland in het Fries kunnen uitdrukken. Met de bestuursafspraak dragen Rijk en provincie daaraan bij en spreken ze samen de ambitie uit dat in 2030 meer Friezen ook Fries kunnen lezen en schrijven.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,822
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions