Transport Online - Gele hesjes steken politiebusjes in Brussel in brand [+foto's]

Gele hesjes steken politiebusjes in Brussel in brand

Gele hesjes steken politiebusjes in Brussel in brand [+foto's]
30-11-2018 15:46 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - Een spontane protestactie van de 'gele hesjes' in Brussel sinds vrijdagmorgen wordt steeds grimmiger. De oproerpolitie heeft een waterkanon ingezet tegen actievoerders toen die vlakbij de ambtswoning van premier Charles Michel met voorwerpen naar agenten gooiden. Ongeveer zestig mensen zijn volgens de politie opgepakt wegens het verstoren van de openbare orde en vernieling. Ook zijn vuurwerk en scheermesjes in beslag genomen.

De betoging begon met de bezetting van een belangrijk kruispunt in de stad door zo'n tweehonderd 'gele hesjes'. De door de straten trekkende groep is inmiddels uitgegroeid tot vijfhonderd mensen, schat de politie. Er wordt onder meer met rookbommetjes gegooid. Met hekken is de Wetstraat, waar veel gebouwen van zowel de Belgische regering als de Europese instellingen staan, voor het verkeer volledig afgesloten.

Door de acties is de verkeerschaos groot. Zes verkeerstunnels richting het centrum zijn afgesloten en auto's en bussen worden omgeleid. Ook het tram- en metroverkeer wordt gehinderd. Op politiebevel is een aantal haltes gesloten.

Bij protestacties van de 'gele hesjes' zijn twee politiebusjes in brand gestoken. De politie probeert met traangas en een waterkanon de demonstranten te verdrijven uit de omgeving van de ambtswoning van premier Charles Michel en de regeringsgebouwen in en rond de Wetstraat.

De actievoerders richten zich tegen de Belgische regering en eisen het aftreden van premier Charles Michel. Ze zijn het niet eens met de stijgende kosten voor levensonderhoud. De politie gaf eerder deze week toestemming voor een protestactie maar die werd daarna door organisatoren weer geannuleerd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,822
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions