Tot 9 jaar cel geëist voor grote diamantroof op Schiphol

Tot 9 jaar cel geëist voor grote diamantroof op Schiphol
30-11-2018 13:50 | Algemeen | auteur ANP

SCHIPHOL - Voor de opzienbarende diamantroof op Schiphol in 2005 zijn vrijdag celstraffen tot negen jaar geëist tegen de zes verdachten. De hoogste strafeis was voor Errol H. V. Hij zou de bestuurder van het busje zijn geweest waarmee de geldtransportwagen werd overvallen en de roof hebben geregeld. Ook is hij al eerder in aanraking geweest met politie en justitie wegens roofovervallen.

Marlon D. hoorde 7,5 jaar cel tegen zich eisen. Hij zat volgens de officier van justitie met H. V. in het busje tijdens de overval. Ook hij heeft een lang strafblad, waarop onder meer roofovervallen staan. Erik P. - die ook geen blanco strafblad heeft - hoorde een eis van drie jaar cel. Hij was twee weken voor de roof volgens het OM betrokken bij een mislukte poging en durfde niet meer. Marlon D. nam zijn plek in.

In totaal is voor ruim 72 miljoen dollar aan diamanten buitgemaakt, de grootste roof in de Nederlandse geschiedenis. Het grootste gedeelte van de buit is nooit teruggevonden. Een deel bleef ook in het busje achter en werd kort na de roof teruggevonden.

Vanaf het begin was duidelijk dat er hulp van binnenuit moest zijn geweest. De twee medewerkers van de luchthaven, Raoul T. en Ramazan N., moeten als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt vijf jaar de cel in. Tegen de man die de beroepscriminelen en de Schiphol-medewerkers met elkaar in contact zou hebben gebracht, eiste het OM een celstraf van drie jaar.

Eind februari 2005 moest een vliegtuig met bestemming Antwerpen door een transportbusje worden beladen met 200 kilo diamanten. Voordat de edelstenen in het vliegtuig konden worden geladen werden ze echter door twee gewapende mannen met bivakmutsen buitgemaakt. Met de bus vol diamanten reden ze met gierende banden het platform af.

De zeven verdachten werden pas begin vorig jaar, een kleine twaalf jaar later aangehouden. Dat gebeurde onder meer na een jarenlang undercovertraject van de politie. Zes van hen moeten terechtstaan, de zevende verdachte en waarschijnlijk het brein achter de overval overleed onlangs.

De komende weken komen de pleidooien van de advocaten van de verdachten aan bod.

De uitspraak staat gepland voor 28 januari.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 20 mei t/m zondag 26 mei

Alle Rijverboden