VVD-plan geboortebeperking onder vuur

VVD-plan geboortebeperking onder vuur
27-11-2018 10:40 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Regeringspartijen nemen de suggestie van coalitiepartner VVD onder vuur om bij ontwikkelingshulp voorrang te geven aan geboortebeperking. Volgens VVD-Kamerlid Wybren van Haga kan door meer anticonceptie de catastrofale groei van de Afrikaanse bevolking worden afgeremd.

Het CDA vindt dat egoïstisch. "Hoe minder ziel, hoe meer voor jezelf'', twittert CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. Ook D66 neemt grote afstand, laat een woordvoerder weten.

D66 en VVD zitten weliswaar samen achter het plan om 10 miljoen euro extra uit te trekken voor anticonceptie in ontwikkelingslanden. Maar volgens D66-Kamerlid Achraf Bouali is de manier waarop Haga het voorstel uitlegt "onacceptabel''.

Volgens Van Haga levert anticonceptie veel meer 'rendement' op dan geld dat naar de bestrijding van honger en ziekten gaat. Om de"catastrofale'' groei van de Afrikaanse bevolking te remmen, zou hij graag zien dat geboortebeperking voortaan voorrang krijgt boven populairdere goede doelen als voeding, gezondheidszorg en onderwijs.

Maar onderwijs en gezondheidszorg gaan niet ten koste van anticonceptie, want bij de 10 miljoen het gaat om een extra bedrag dat is bedoeld voor voorlichting en "toegang'' tot de middelen, aldus D66. "Zodat iedere vrouw zelf de keuze kan maken of ze anticonceptie wil gebruiken, weet hoe anticonceptie werkt en daar vervolgens aan kan komen.'' Het geld moet vooral naar de bevolking in de Hoorn van Afrika en de Sahel.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,770
Diesel1,450

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden