Clicky

 
Transport Online - NAVO-chef vraagt vrijlating Oekraïense zeelui

NAVO-chef vraagt vrijlating Oekraïense zeelui

NAVO-chef vraagt vrijlating Oekraïense zeelui
26-11-2018 18:59 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - NAVO-baas Jens Stoltenberg heeft Rusland maandag dringend gevraagd de zondag onderschepte Oekraïense marineschepen en de opvarenden te laten gaan. Volgens hem is er geen rechtvaardiging voor de actie van Moskou. "Wat we gisteren hebben gezien, was zeer ernstig'', zei Stoltenberg tijdens een persconferentie na spoedberaad van de westerse militaire alliantie. Dat werd belegd op verzoek van Oekraïne.

"Alle bondgenoten hebben laten weten vierkant achter de Oekraïense territoriale integriteit en soevereiniteit te staan'', voegde de secretaris-generaal van de NAVO eraan toe. "Er is geen rechtvaardiging voor het gebruik van militair geweld tegen Oekraïense schepen en marinepersoneel. We roepen Rusland dus op de Oekraïense zeelui en boten die in beslag zijn genomen onmiddellijk vrij te laten''.

In New York waarschuwde de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Hayley Rusland. Ze noemde de aanhouding van de drie Oekraïense vaartuigen en 24 bemanningsleden een "flagrante schending van het soevereine territorium van Oekraïne'' en een "arrogante daad, die de internationale gemeenschap moet veroordelen''.

Rusland enterde in de Straat van Kertsj, de verbindingsroute tussen de Zee van Azov en de Zwarte Zee, twee kleine Oekraïense patrouilleschepen met geschut en een sleepboot. Volgens het Kremlin waren die illegaal de Russische wateren nabij De Krim binnengevaren. Kiev houdt vol dat de opgebrachte kapiteins niets verkeerd hebben gedaan en beschuldigt de Russen van militaire agressie.

Foto's

  • J.Roeland
    NOVA CURA
  • J.Roeland
    ALFA-NERO
  • J.Roeland
    ANCOLIA

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,947
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats