Clicky


Rusland sluit doorvaart Zee van Azov af

Rusland sluit doorvaart Zee van Azov af
25-11-2018 15:55 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - Rusland heeft de Straat van Kertsj die uitkomt in de Azov Zee geblokkeerd voor het scheepvaartverkeer. Daardoor is het voor Oekraïense schepen niet mogelijk om huiswaarts te keren. Dat melden Russische media.

Beide landen beschuldigen elkaar van het schenden van internationale afspraken en VN-verdragen. De Oekraïense marine maakte bekend dat een Russisch grensbewakingsschip een Oekraïense marineboot heeft geramd. Daarbij raakten de motor en romp van het marineschip beschadigd.

Rusland op zijn beurt beschuldigde Oekraïne ervan dat drie schepen tegen de afspraken in de zeestraat doorstaken, wat door Rusland werd gezien als een provocatie. "Oekraïne wil een conflictsituatie creëren", aldus een verklaring van de Russische autoriteiten.

Kiev beschuldigde Moskou ervan het VN-Verdrag over het recht van de zee en het verdrag tussen Oekraïne en Rusland over het gebruik van de Zee van Azov en de Straat van Kertsj te hebben geschonden.

Rusland is eerder dit jaar door Oekraïne en de Verenigde Staten beschuldigd van het bemoeilijken van het scheepvaartverkeer naar Oekraïne door de smalle zeestraat. Washington riep Moskou op te stoppen met wat het "intimidatie van de internationale scheepvaart'' noemt richting Oekraïne.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de vermeende intimidatie onderdeel van de "ondermijning van Oekraïne'' waar Rusland al langere tijd mee bezig zou zijn.