'Gilets jaunes' zaterdag weer in Parijs

'Gilets jaunes' zaterdag weer in Parijs
25-11-2018 12:45 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - De Franse protestbeweging van in 'gilets jaunes' (gele hesjes) gestoken tegenstanders van de verhoging van brandstofprijzen gaan zaterdag weer in Parijs de straat op. Dit blijkt uit hun boodschappen in sociale media. Ze richten hun peilen nu niet alleen op het beleid van president Emmanuel Macron, maar eisen zijn aftreden. De betoging komende zaterdag is er een "op weg naar het aftreden van Macron''.

De organisatoren noemen het de derde editie. De eerste grote betoging tegen de forse verhogingen van de accijnzen op benzine en diesel was op 24 november. Die was in heel Frankrijk met bijna 300.000 deelnemers massaal. Bij de talrijke blokkades van de 'gilets jaunes' kwam het tot botsingen tussen betogers en de politie of mensen die door wilden rijden. Er vielen twee doden en honderden gewonden. De tweede grote protestdag afgelopen zaterdag werd in het centrum van Parijs ontsierd door geweldplegingen, vernielingen en botsingen met de oproerpolitie.

In het hele land waren zaterdag 100.000 demonstranten op de been. De regering Macron stelt dat voor een beter milieu en de klimaatbeheersing het autogebruik omlaag moet. Voor de gele hesjes is het wéér een extra belasting die vooral mensen met lage inkomens treft.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 20 mei t/m zondag 26 mei

Alle Rijverboden