Clicky


IS claimt aanslagen

IS claimt aanslagen
25-11-2018 00:20 | Buitenland | auteur ANP

KABUL - Islamistische Staat heeft zaterdag de verantwoordelijkheid voor meerdere aanslagen opgeëist. De zelfmoordaanslag op een moskee in de Oost-Afghaanse provincie Khost zou het werk van de terreurorganisatie zijn, evenals de zelfmoordaanslag op een markt in het noordwesten van Pakistan. Ook voor een aanval op een stad in het zuiden van Libië zouden IS-strijders verantwoordelijk zijn. Dat meldt Amaq, de spreekbuis van de extremisten.

Amaq sprak van bijna 30 mensen die vrijdag bij de aanval in Libië gedood of gewond werden, een getuige houdt het op negen doden en aan aantal mensen die werden ontvoerd. Een bron binnen het leger zegt dat gewapende strijders een politiebureau bezetten in Tazerbo, een stad in een oasis, tot inwoners ze wisten te verjagen.

Volgens de Afghaanse autoriteiten kwamen vrijdag in de provincie Khost zeker 26 militairen om het leven en raakten er vijftig gewond. Amaq spreekt van vijftig doden en 110 gewonden. De ontploffing deed zich voor in een gebedshuis op een militaire basis op het moment dat moskeegangers zich opmaakten voor het vrijdaggebed. De slachtoffers werkten volgens de woordvoerder allemaal voor het leger.

In Pakistan kwamen vrijdag 35 mensen om het leven toen een zelfmoordenaar zich opblies tijdens een feest in het district Orakzai. Volgens Amaq is het dodental 57. Orakzai was vroeger een semi-autonoom deel van het etnische Pashtun-stamgebied van Pakistan langs de Afghaanse grens. De regio was decennialang een toevluchtsoord voor islamitische militanten die in Afghanistan vochten, en de laatste jaren tegen de Pakistaanse staat.