Transport Online - Arrestaties bij rellen in Parijs

Arrestaties bij rellen in Parijs

Arrestaties bij rellen in Parijs
24-11-2018 18:53 | Buitenland | auteur ANP/RTR

PARIJS - Het centrum van Parijs was zaterdag het decor van felle confrontaties tussen de politie en demonstranten die hun stem lieten horen tegen hogere brandstofprijzen. Rond de 8000 betogers verzamelden zich rond de Champs-Elysées in hartje Parijs. De politie probeerde ze met traangas, waterkanonnen en rubberkogels weg te houden bij het nabijgelegen Elysée, de residentie van president Emmanuel Macron. Daarbij vielen twintig gewonden, meldde de politie.

Op Twitter sprak Macron schande van demonstranten die de politie aanvielen. In Parijs en in anderen steden hield de politie in totaal 130 relschoppers aan.

In het hele land waren ruim 100.000 demonstranten op de been, meldde het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. De demonstranten in gele hesjes kwamen in het geweer tegen de hogere accijnzen op benzine en diesel die de regering van president Macron doorvoert, naar eigen zeggen om het autogebruik terug te dringen. Volgens 'de gele hesjes' is het wéér een extra belasting die vooral mensen met lage inkomens treft.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zijn de de ongeregeldheden uitgelokt "door extreemrechtse ophitsers die naar de oproep van Marine Le Pen hebben geluisterd". Le Pen had om een betoging op de Champs-Elysées aangedrongen. Ze leidt het populistische Rassemblement National (Nationaal Samenwerkingsverbond), dat zich ook keert tegen verhoging van heffingen, accijnzen en belastingen. Marine Le Pen noemde op Twitter de aantijgingen van Castaner "laag en oneerlijk".Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,326

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions