Greenpeace activisten opgepakt na hinderen afmeren palmolieschip in Rotterdam

Greenpeace activisten opgepakt na hinderen afmeren palmolieschip in Rotterdam
24-11-2018 10:25 | Algemeen | auteur ANP

ROTTERDAM - [update 15:03 uur] Drie actievoerders van Greenpeace zijn zaterdagochtend opgepakt door de politie. Ze probeerden te verhinderen dat een vrachtschip met palmolie kon aanmeren bij een terminal in het Rotterdamse havengebied. Na de aanhouding beëindigde de milieuorganisatie de actie bij de Stolt Tenacity.

De actievoerders hadden zich met touwen vastgebonden aan de wand van het schip. Daardoor kon het schip niet worden vastgemaakt in de haven.

Greenpeace protesteerde tegen de invoer van palmolieproducten door Wilmar, volgens de organisatie ‘s werelds grootste handelaar in palmolie. Vorige week beklommen zes actievoerders in Gibraltar hetzelfde schip, waardoor twee dagen oponthoud ontstond.

De actievoerders willen dat Mondelēz, maker van Oreo-koekjes, geen palmolie van Wilmar meer gebruikt. Wilmar verhandelt volgens Greenpeace palmolie van achttien van de 25 producenten die betrokken zijn bij de kap en het platbranden van regenwoud. "Het kleine koekje Oreo is een grootverbruiker van palmolie'', zegt campagneleider Andy Palmen.

Wilmar zegt teleurgesteld te zijn dat Greenpeace kiest voor publiciteitsacties, in plaats van constructief mee te werken aan pragmatische oplossingen voor de hele palmolie-industrie. Volgens Wilmar is de productie van palmolie veel efficiënter en minder milieubelastend dan koolzaadolie of sojaolie.

Havenbedrijf Rotterdam keurt het af dat actievoerders de veiligheid in de haven in gevaar brengen. 88 procent van de palmolie die wordt verwerkt in Nederland is bovendien gecertificeerd duurzaam. Het havenbedrijf zegt het "net als Greenpeace'' toe te juichen dat de Europese palmolie-industrie in 2020 alleen nog maar gecertificeerde palmolie gebruikt. Maar zolang de wetgeving niet-gecertificeerde palmolie toestaat, "accepteren wij die palmolie in de haven''.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden