Transport Online - Negentien 'blokkeer-Friezen' in hoger beroep

Negentien 'blokkeer-Friezen' in hoger beroep

Negentien 'blokkeer-Friezen' in hoger beroep
23-11-2018 14:08 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - Negentien 'blokkeer-Friezen' gaan in hoger beroep tegen hun vonnis, onder wie boegbeeld Jenny Douwes. Dat hebben hun advocaten vrijdag laten weten.

Een groep Friezen blokkeerde vorig jaar de snelweg A7. Ze wilden daarmee de bus met anti-Zwarte Piet-demonstranten tegenhouden die op weg was naar de sinterklaasintocht in Dokkum. De meesten kregen hiervoor een taakstraf van 120 uur opgelegd door de rechtbank in Leeuwarden. De mannen die een grotere, coördinerende rol hebben gespeeld, kregen 180 uur taakstraf.

De hoogste straf was voor Douwes wegens opruiing: een taakstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf. De rechtbank verweet haar dat ze een oproep op Facebook plaatste om de anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, waarmee ze opriep tot het plegen van een strafbaar feit. Hoewel ze na een verzoek van de politie die oproep later van Facebook verwijderde, bleef ze zich wel actief bemoeien met de actie.

Najaar van volgend jaar

De personen die in hoger beroep gaan, zetten onder meer hun vraagtekens bij het medeplegen. "Voor medeplegen is namelijk een nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachten nodig. De enkele aanwezigheid op de snelweg maakt hen volgens de verdediging nog niet tot medepleger", aldus Van der Goot, die 33 van de 34 verdachten bijstond.

Voor Douwes geldt volgens hem dat zij van bijna alle feiten is vrijgesproken. "Zij is enkel veroordeeld wegens opruiing, maar daarbij vrijgesproken van opruiing tot geweld. In de kern gaat het bij Jenny Douwes dus om een veroordeling wegens een 'uitgeklede’ opruiing. Zij was niet op de A7 aanwezig." Dat zij desondanks de hoogste straf heeft gekregen van de rechtbank, noemt hij "moeilijk aan cliënte uit te leggen".

Het Openbaar Ministerie heeft ook laten weten beroep aan te tekenen tegen het vonnis.

Het hoger beroep vindt waarschijnlijk in het najaar van volgend jaar plaats in het gerechtshof in Leeuwarden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,266

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions