Clicky


 


FNV: pak misstanden bij pakketdiensten aan

FNV: pak misstanden bij pakketdiensten aan
21-11-2018 16:51 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - De FNV is blij met de grootscheepse politiecontrole van pakketvervoerders die vandaag in Noord-Brabant plaatsvindt. Maar het moet niet bij deze incidentele actie blijven. Het wordt tijd dat de overheid de wantoestanden bij de pakketdiensten gestructureerd aanpakt. De FNV heeft hierover de afgelopen jaren meerdere keren bij de overheid aan de bel getrokken.

"De pakketdiensten onttrekken zich aan de regelgeving in de transportsector", zegt FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen. "De sector werkt veel met zelfstandigen. Daarbij is de controle moeilijker dan bij werknemers. En als bedrijven wel werknemers in dienst hebben, ontduiken ze de cao."

Onderzoek

De FNV deed het afgelopen jaar onderzoek naar de cao-naleving bij bijna honderd pakketbedrijven. Geen van deze bedrijven leefde de cao correct na. De bedrijven zelf geven aan dit niet te kunnen, omdat de tarieven die zij van de grote pakketvervoerders krijgen veel te laag zijn.

Willem Dijkhuizen: "Het is toch van de gekke dat er in deze enorme groeisector zo’n potje van gemaakt wordt. Maar het kan allemaal, omdat er geen regels zijn en er niet gecontroleerd wordt. Daar is geen capaciteit voor bij de Inspectie Leefomgeving & Transport. Geen regels en geen controle, dan vráág je om moeilijkheden."

Misstanden aanpakken

Er bestaan vestigingseisen voor de transportsector, voor voertuigen met een laadvermogen boven 500 kilo. De FNV wil dat deze ook gaan gelden voor vervoer met personenauto’s en bestelbussen. Daarnaast moet schijnzelfstandigheid in de pakkettensector nu eindelijk eens aangepakt worden.

Dijkhuizen: ‘We denken dat er nu zo’n 30.000 mensen in deze sector werken. Het gaat om duizenden grotere en vooral kleine bedrijfjes. Dat aantal gaat de komende jaren nog enorm groeien. Voor de FNV is het vechten tegen de bierkaai. Als we tien bedrijven aanpakken, worden op een andere plek weer tien nieuwe opgericht. De FNV zal er nogmaals bij de overheid en werkgeversorganisatie TLN op aandringen om tot een gezamenlijke aanpak te komen om de misstanden bij de pakketdiensten aan te pakken.’

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,273
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions