Clicky

 
Transport Online - Verdachten diamantroof zwijgen of ontkennen

Verdachten diamantroof zwijgen of ontkennen

Verdachten diamantroof zwijgen of ontkennen
21-11-2018 13:56 | Binnenland | auteur ANP

SCHIPHOL - Bijna alle verdachten van de diamantroof in 2005 op Schiphol doen er voor de rechter het zwijgen toe over de geruchtmakende roof. Dat lieten ze de rechtbank woensdag weten aan het begin van de zaak die de komende weken wordt behandeld. Alleen verdachte Raoul T. besloot te praten. Hij ontkent iets met de roof te maken te hebben. T. werkte tijdens de roof op de luchthaven en zou van binnenuit hebben geholpen.

Bij de diefstal eind februari 2005 werd voor ruim 72 miljoen dollar aan diamanten buitgemaakt. Een vliegtuig met bestemming Antwerpen werd door een transportbusje beladen met diamanten. Voor deze in het vliegtuig kwamen werd de ruim 200 kilo echter door twee bewapende mannen met bivakmutsen buitgemaakt. Met de bus vol diamanten reden ze met gierende banden het platform af.

Een groot deel van de buit is nooit teruggevonden, maar ongeveer voor 30 miljoen dollar aan diamanten is in het gestolen busje achtergebleven. Die werd vlakbij teruggevonden. De diamantroof geldt als een van de grootste roofovervallen uit de Nederlandse geschiedenis.

De zeven verdachten werden pas een kleine twaalf jaar later aangehouden. Zes van hen moeten terechtstaan, de zevende verdachte overleed onlangs. Geen van de mannen zit nog vast voor deze zaak. Marlon D. zit momenteel wel in de cel, maar voor een andere zaak.

Alle verdachten hebben een contactverbod met elkaar. "Uiteraard mogen jullie wel 'hallo' en 'dag' tegen elkaar zeggen op de gang hier in de rechtbank. Maar het is niet de bedoeling dat jullie bijvoorbeeld uitgebreid de zaak met elkaar gaan bespreken", aldus de rechter.

Een aantal van de verdachten was kort na de roof al in beeld, maar toen kreeg justitie het bewijs niet rond. Pas na een grote en langdurige undercoveractie van de politie (vanaf 2013) kwam er alsnog een doorbraak.

Deze week worden de feiten in de zaak behandeld. De zittingen vinden plaats in de rechtbank op Schiphol. De strafeis wordt volgende week vrijdag verwacht, de uitspraak staat gepland voor 28 januari.

De komende maanden moet ook nog een handvol mensen zich voor de rechter verantwoorden voor onder meer de heling van de gestolen diamanten.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,373
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden